Tudor Ulianovschi: PAS și Maia Sandu pregătesc fraudarea alegerilor prezidențiale, în diasporă

Ala Găină

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Tudor Ulianovschi, acuză guvernarea PAS și pe președintele Maia Sandu de fraudarea scrutinului din 20 octombrie. Potrivit diplomatului, frauda va fi comisă la secțiile de votare de peste hotare, care sunt în număr record, ceea ce reprezintă o premieră pentru țara noastră. El face apel către alegători, ambasadori și diplomați să nu permită fraudarea alegerilor în diasporă.

„CEC a aprobat un tiraj record, de peste 825.000 de buletine de vot pentru cetățenii moldoveni din străinătate, și deschiderea a peste 200 de secții de votare, în 37 de țări, un număr fără precedent, care este o premieră pentru Republica Moldova. Pentru comparație, în turul II al alegerilor prezidențiale din 2020, au participat la vot, în total, puțin peste 260 de mii de moldoveni de peste hotare, iar pentru Maia Sandu au votat aproximativ 250 de mii. A fost maximum de participare! Conform legislației, în fiecare secție de votare, cu excepția celor din țările unde locuiesc puțini cetățeni moldoveni, ar trebui să ajungă maximum 5.000 de buletine. Pentru prima dată, cetățenii din șase state vor beneficia de posibilitatea de a vota prin corespondență”, a menționat Tudor Ulianovschi, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Candidatul la Președinție mai susține că lipsa observatorilor independenți, votarea pe listele suplimentare și accesul la Registrul electronic de stat al alegătorilor și la alte baze de date vor facilita procesul de fraudare și manipulare a rezultatelor alegerilor.

„La secțiile de votare din străinătate există o lipsă considerabilă de observatori independenți, dat fiind costurile și dificultățile logistice de a-i trimite în fiecare locație. Cei mai mulți dintre observatori și membri secțiilor de votare sunt angajați ai ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova peste hotare, numiți în funcții de către partidul de guvernare sau de reprezentanții puterii. Eu contez foarte mult pe faptul că diplomații vor fi foarte atenți și nu vor executa ordine politice ilegale ale unei guvernări, a cărei rating politic este în cădere liberă. De asemenea, în secțiile de votare din străinătate votează pe liste suplimentare, care sunt completate manual, ceea ce face imposibilă contracararea votului multiplu. În lipsa unei verificări stricte a datelor, se creează oportunitatea ca aceleași persoane să voteze de mai multe ori și chiar din locații diferite. Totodată, actuala guvernare are acces la Registrul electronic de stat al alegătorilor și la alte baze de date, ceea ce facilitează procesul de fraudare și manipulare a rezultatelor”, a adăugat Tudor Ulianovschi.

Fostul ministru de Externe subliniază că acțiunile de fraudare a alegerilor sunt susținute de partenerii europeni ai actualei guvernări, care fac deschis campanie electorală pentru Maia Sandu, ne vizitează țara înainte de alegeri și oferă pomeni electorale. Totodată, Ulianovschi îndeamnă colegii de breaslă să nu permită comiterea ilegalităților de către guvernarea PAS.

„Actualul președinte care nu a degrevat din funcție, deoarece legea nu-i interzice, folosește la capacitate maximă resursele administrative ale statului și profită de imaginea oficialilor străini, pentru a se promova. Asta deși practicile internaționale și recomandările Comisiei de la Veneția interzic aceste abateri. Fac un apel către birourile electorale și angajații Ministerului de Externe, ambasadori, diplomați, pe care îi cunosc ca profesioniști onești și dedicați cetățenilor acestei țări, să monitorizeze corect procesul electoral și să nu permită fraudarea acestor alegeri și a rezultatului referendumului. Nu putem începe parcursul european printr-un furt la urne! Demnitari, oficiali, diplomați, profesioniști din serviciile secrete și funcționari ai acestei țări: dumneavoastră nu slujiți un regim, ci o țară și cetățenii ei! Eu și echipa mea nu vom ceda, vom lupa până la capăt pentru o Moldovă normală! Dacă iubiți Republica Moldova, fiți demni de ea!”, a conchis Tudor Ulianovschi.