(FOTO) Cooperarea bilaterală moldo-română pe domeniul justiției va fi aprofundată

Ala Găină

România va sprijini Republica Moldova în armonizarea legislației naționale cu acquis-ul Uniunii Europene, implementarea bunelor practici și acordarea asistenței tehnice în sistemul penitenciar. De asemenea, va fi oferită formare profesională în domeniul lucrului cu persoanele aflate în detenție și schimb de experiență în recuperarea bunurilor infracționale. Aceste măsuri fac parte din noul Plan de acțiuni bilateral în domeniul justiției, pentru perioada 2025-2027, semnat astăzi la Chișinău de ministrul justiției, Veronica Mihailov-Moraru și omoloaga sa din România, Alina Gorghiu.

Ministrul Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că acest plan de acțiuni confirmă intenția de a consolida cooperarea între cele două ministere, care va contribui semnificativ la avansarea pe segmentul reformelor în justiție și îndeplinirea acțiunilor setate în urma screeningului legislației naționale cu cea a uniunii europene pe sistemul judiciar și drepturile fundamentale.

„Experiența României în procesul de aderare la UE ne oferă un suport valoros de exemple și expertiză. Noul plan pune accent pe componenta de integrare europeană, detașarea experților români pentru sprijinirea transpunerii acquis-ului comunitar în legislația noastră, pe colaborarea în domeniul recuperării bunurilor infracționale, precum și modernizarea penitenciarelor și îmbunătățirea mecanismelor de protecție a drepturilor omului.”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra a mulțumit Guvernului României pentru deschiderea și suportul oferit, menționând importanța parteneriatului durabil pe care îl au cele două ministere pe segmentul cooperării judiciare în materie civilă și penală și cel pe componenta de formare profesională a agenților din sistemului penitenciar, prin instruirea acestora la școala de profil din România. Ministra justiției din România, Alina Gorghiu, a precizat că autoritățile europene și române observă progresele înregistrate de Republica Moldova în domeniul justiției.

„România va oferi consultanță și va trimite experți pentru a sprijini procesul de integrare, digitalizare și prevenirea corupției. Prioritizăm cooperarea în domeniul legiferării, avizării și combaterea criminalității organizate, precum și recuperarea bunurilor obținute din infracțiuni.”, a declarat Gorghiu.

Totodată, cele două ministre au anunțat despre lansarea versiunii preliminare a ediției a II-a actualizate a Codexului Constituțional, un instrument valoros pentru cei interesați de constituționalism și de modul de funcționare a instituțiilor democratice. Drept urmare, ministrele au semnat prefața noii ediții a Codexului Constituțional, care include constituțiile țărilor UE, a Republicii Moldova și a Regatului Unit, traduse în limba română. La elaborarea  Codexului Constituțional au contribuit juriști notorii din ambele țări.

„În această ediție, atât eu, cât și ministra Gorghiu, avem un mesaj în preambul. Ambele țări împărtășim aceleași valori și aspirații europene și importanța promovării culturii  juridice europene.”, a adăugat Mihailov-Moraru.

Alina Gorghiu a încheiat subliniind importanța referendumului pentru revizuirea Constituției și aderarea la UE:

„Sunt absolut convinsă că referendumul pe care îl aveți la sfârșitul săptămânii va atrage mulți cetățeni la vot, este vorba despre viitorul dumneavoastră. Este o decizie asumată a cetățenilor despre viitor.”