Cernăuțeanu confirmă: doi susținători PAS, care au instigat la discriminare, cercetați de oamenii legii. Ar putea fi Marin Andoni și Radu Dutcovici

Adrian Sirbu

Oamenii legii au întocmit procese verbale, după mesajele discriminatorii care îl vizează pe Alexandr Stoianoglo. Precizările au fost făcute de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu. Potrivit oficialului, două persoane sunt documentate. Asta după ce anterior, activistul politic, Vlad Bilețchi, a depus plângere pe ei la poliție, procuratură și Consiliul pentru Egalitate.

Mie la moment nu-mi este cunoscut dacă domnul Stoianoglo a depus o plângere în adresa Poliției, nu știu în adresa altor instituții de stat, dar alte persoane au sesizat Poliția cu referire la aceste circumstanțe, avem două materiale înregistrate la acest compartiment. La ziua de ieri, colegii de la Direcția de Poliție a mun. Chișinău au întocmit procese verbale pe art. 70 indicele 1, ce prevede discriminarea motivată de prejudecată, dar conform art. 400, al. 5 din Codul Contravențional, aceste procese verbale se remit în instanța de judecată, pentru a fi examinate. Deci, au fost constatate de poliție, au fost transmise și urmează instanța de judecată să le examineze”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Amintim, pe rețelele sociale, activiștii PAS, Marin Andoni și Radu Dutcovici au lansat mai multe mesaje xenofobe la adresa găgăuzilor.

„Ce facem noi, dăm țara pe mâna unui găgăuz? Se trezește Ștefan cel mare și mai moare o dată să vadă ce „bardac” am făcut”, a spus activistul PAS, Marin Andoni.

Satana ăsta de Stoianoglo, un găgăuz (…) Un moldovean niciodată n-o să voteze un găgăuz. Găgăuz înseamnă trădător de țară”, au declarat Radu Dutcovici, un alt activist PAS.

Ulterior, PAS a emis un comunicat de presă, prin care condamnă mesajele activiștilor săi.

„PAS condamnă ferm orice atacuri xenofobe, instigare la ură interetnică. Campania trebuie să se desfășoare exclusiv pe criterii care vizează competența, integritatea, caracterul candidatului. Poziția noastră a fost și rămâne una de unitate între toți cetățenii. Suntem toți parte a Republicii Moldovei și vrem să trăim în pace și bună înțelegere”, se arată în mesajul PAS.

Între timp, activistul politic Vlad Bilețchi a depus plângere la poliție și la Consiliul pentru Egalitate și a sesizat Procuratura Generală după ce activiștii PAS, Marin Andoni și Radu Dutcovici au declarat că „găgăuz înseamnă trădător de țară”.