De Ultimă Oră

Începutul anului vine cu vești proaste: tarifele la energie electrică ar putea ajunge la 5 lei și 13 bani

Consumatorii casnici ai Premier Energy tariful pentru un kw/h ar putea costa 5,13 lei, în loc de 2,34 cât este acum. Consumatorii din nordul țării, dese…

Actualizat acum 2 ore

Fermierii anunţă că ar putea bloca toate vămile cu Ucraina în semn de protest. Ce spun autoritățile

Adrian Sirbu

Asociaţia Forţa Fermierilor transmite că în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului de Administrare care are loc azi, 20 decembrie, se va discuta „blocarea tuturor vămilor cu Ucraina”, în semn de protest, dacă autorităţile nu vor prelungi în regim de urgenţă mecanismul de licenţiere a importului de cereale din ţara vecină.

Fermierii spun că peste 11 zile expiră termenul privind restricționarea importului de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, din Ucraina, iar preţurile producătorilor locali de floarea-soarelui au început deja să scadă.

Atragem atenția că România deja a decis prelungirea importului licențiat a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina până la 31 iulie 2025. Este bine-cunoscut demult faptul că Asociația Forța Fermierilor, dar și recent alte două asociații de profil, au cerut expres prelungirea importului licențiat de cereale și oleaginoase din Ucraina, lucru care autoritățile noastre au decis să îl tergiverseze maxim posibil, iar astăzi, cu 11 zile înainte de expirarea măsurii temporare de import licențiat la aceste produse deja prețul la Floarea Soarelui a început să scadă la achiziția de la producătorul local”, au menţionat fermierii.
În acest context fermierii au lansat un apel către către toate asociațiile de profil și agricultorii din toată țara să conștientizeze pericolul pentru producătorul și economia locală și să se alăture acestei acțiuni posibile protest, care va distruge complet sectorul agricol al țării noastre.
E timpul ca toți agricultorii să conștientizeze că solidarizarea și unirea forțelor tuturor este absolut necesară ca ramura agricolă să mai poată fi salvată”, mai transmit fermierii.
La scurt timp, Ministerul Agriculturii a reacționat, spunând că măsura de licențiere a importurilor de culturi cerealiere și oleaginoase va fi prelungită.Potrivit autorităților, un proiect în acest sens,va fi aprobat până la 31 decembrie 2024, pentru a asigura continuitatea și stabilitatea pieței agricole interne în contextul provocărilor actuale.

Regretăm distribuția de ipoteze false în spațiul public. Ministerul rămâne platforma oficială de informație și îndemnăm agricultorii să urmărească postările făcute pe platformele oficiale”, se arată în declarația Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.