Veronica Dragalin spune că R. Moldova e în topul celor 3 țări din lume cu cel mai mare progres în percepția corupție măsurată de Transparency Internațional

Adrian Sirbu

Republica Moldova continuă să înregistreze progrese semnificative în combaterea corupției și în întărirea statului de drept, iar acest lucru este reflectat în evaluările internaționale recente, spune șefa PA, Veronica Dragalin. Conform noului raport publicat la 11 februarie 2025, al Transparency International, Moldova a înregistrat progrese notabile în lupta împotriva corupției, cu o creștere constantă al punctajului în fiecare an din 2019 până în 2024 (de la 32 la 43 de puncte). 

Conform evaluărilor Transparency International, Moldova se află printre primele trei țări cu cele mai semnificative progrese în combaterea corupției și îmbunătățirea percepției corupție în societate.

În cadrul Indicelui de Percepție a Corupției (CPI) din 2024, Moldova a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a scorului, crescând cu 13 puncte în total din 2016. Acest rezultat subliniază faptul că măsurile adoptate de autoritățile moldovenești în combaterea corupției dau roade.

În raportul Transparency International pentru anul 2024, un exemplu relevant al angajamentului Republicii Moldova în combaterea corupției la nivel înalt este ancheta realizată de Procuratura Anticorupție, cunoscută sub denumirea „dosarul INTERPOL”. Aceasta a dus la reținerea unor oficiali implicați în ajutarea infractorilor să evite notificările internaționale Interpol („Red Notices”). Ancheta, realizată în colaborare cu autoritățile internaționale, subliniază importanța cooperării transfrontaliere în combaterea corupției și a actorilor corupți care au o influență dincolo de frontierele naționale. Investigația a fost reflectată și de Organized Crime and Corruption Reporting Project, la care face trimitere raportul Transparency International.

De asemenea, raportul Transparency International menționează că Republica Moldova a făcut progrese semnificative în implementarea recomandărilor internaționale ale Grupului de State împotriva Corupției (GRECO). În raportul său din noiembrie 2024, GRECO a evaluat țara noastră și a constatat că 13 dintre cele 18 recomandări adoptate în 2016 au fost implementate satisfăcător, iar patru recomandări au fost parțial implementate. Totuși, GRECO a subliniat că nu s-au înregistrat progrese în privința componenței Consiliului Superior al Procurorilor, întrucât Ministrul Justiției și Președintele Consiliului Superior al Magistraturii continuă să fie membri din oficiu până în anul 2026.