UE urmează să aprobe cel mai mare pachet de ajutor militar letal pentru Republica Moldova: 20 de milioane de euro pentru sisteme de apărare aeriană

Ala Găină

Uniunea Europeană urmează să aprobe miercuri, 9 aprilie, cel mai mare pachet de ajutor militar letal destinat Republicii Moldova, în valoare de 20 de milioane de euro, potrivit Europa Liberă.

Ajutorul, care include opt sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, 24 de rachete și opt lansatoare, va fi implementat prin Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare. Acesta a mai colaborat anterior cu Chișinăul, livrând echipamente militare în 2023.

Decizia este una importantă, având în vedere statutul constituțional de neutralitate al Moldovei. Până anul trecut, sprijinul oferit de UE a fost considerat exclusiv „neletal” — precum vehicule militare, echipamente de supraveghere aeriană și sisteme de securitate cibernetică. În 2023, Bruxelles a schimbat abordarea, oferind pentru prima dată 9 milioane de euro pentru interceptoare destinate apărării aeriene.

Noul pachet vine pe fondul unei presiuni crescânde din partea Rusiei asupra statelor care își doresc apropierea de Occident. UE vede acest sprijin și ca un mijloc de accelerare a integrării Republicii Moldova în politica comună de securitate și apărare a blocului european, în contextul în care Chișinăul își propune aderarea la Uniune până la sfârșitul deceniului.

Totodată, săptămâna trecută, ambasadorii UE au aprobat un alt pachet, în valoare de 40 de milioane de euro, destinat sprijinului militar neletal — inclusiv pentru vehicule tactice și sisteme care integrează lansatoarele și rachetele din pachetul letal. Astfel, sprijinul total pentru 2025 ajunge la 60 de milioane de euro — un record pentru Republica Moldova.

Din 2021, Moldova a beneficiat de 197 de milioane de euro prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond extra-bugetar al UE folosit inclusiv pentru sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii ruse.

Documentul mai sugerează că noua administrație americană ar putea reduce sprijinul pentru sectorul de apărare moldovean, însă autoritățile de la Chișinău au transmis că o eventuală diminuare a asistenței SUA nu va afecta echipamentele furnizate prin EPF.