
(DOC) Dragalin devoalează culisele vettingului: Liste cerute de la Președinție, majorități „ascultătoare” în CSM
Reforma justiției, promovată intens de guvernarea PAS, capătă accente tot mai îngrijorătoare după ce o scrisoare semnată digital de Veronica Dragalin, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, a fost făcută publică în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii din 8 aprilie.
Scrisoarea, prezentată de avocata Cristina Ciubotaru, scoate la iveală posibile imixtiuni politice directe în procesul de evaluare a procurorilor și judecătorilor. Potrivit documentului, membrul CSM Ion Guzun i-ar fi transmis Veronicăi Dragalin că majoritatea „ascultătoare” din Consiliu va fi asigurată de Parlament.
Mai grav, Dragalin dezvăluie că președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-au cerut în mod direct o listă a procurorilor „onești” care urmează să treacă evaluarea externă — o ingerință clară în procesul care ar trebui să fie obiectiv și independent.
Dragalin mai atrage atenția că solicitări similare ar fi fost făcute și către alte instituții, sugerând un model coordonat de influențare politică a reformei în justiție.
Reacția Președinției a fost promptă, dar nu pentru a lămuri acuzațiile. Potrivit scrisorii, Maia Sandu ar fi calificat-o pe Veronica Dragalin drept „un pericol la adresa securității naționale”.
Mai mult, Veronica Dragalin susține că Maia Sandu i-a cerut retragerea din funcție
„La 11 ianuarie 2025, am fost invitată la o ședință cu doamna Președinte Maia Sandu în biroul ei la Președinție, unde dumneaei mi-a comunicat că conducerea mea a Procuraturii Anticorupție a devenit un pericol pentru securitatea statului, din motiv că Procuratura nu a prevenit rezultatele negative ale alegerilor prezidențiale din octombrie și noiembrie 2024. […] Doamna Președinte a spus că există alte instrumente pe care le are la dispoziție pentru a schimba situația pe care o consideră inacceptabilă – referindu-se la conducerea mea a Procuraturii Anticorupție.”
Aceste revelații pun sub semnul întrebării credibilitatea vettingului și întregii reforme în justiție, pe care PAS o promovează drept „istorică”.