Putin propune pentru prima dată negocieri directe cu Ucraina de la începutul invaziei. Zelenski: „Suntem pregătiți pentru orice discuție privind încetarea focului”

Ala Găină

Pentru prima dată de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a lansat public ideea unor negocieri bilaterale directe cu Ucraina, informează agenția Reuters.

Propunerea vine în contextul presiunilor americane

Declarația neașteptată a liderului de la Kremlin a fost făcută pe fondul intensificării presiunilor din partea Statelor Unite, care au avertizat recent că ar putea renunța la eforturile de mediere dacă nu se înregistrează niciun progres semnificativ în direcția păcii.

„Privim pozitiv orice inițiativă pașnică. Sperăm că reprezentanții regimului de la Kiev vor simți la fel”, a declarat Putin, citat de Reuters.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a nuanțat declarațiile lui Putin, afirmând că președintele rus se referea la posibile discuții bilaterale cu partea ucraineană, inclusiv pe tema evitării atacurilor asupra infrastructurii civile.

Reacția Ucrainei: „Așteptăm un răspuns clar de la Moscova”

Deși președintele Volodimir Zelenski nu a oferit un răspuns direct la inițiativa lui Putin, el a reiterat deschiderea Ucrainei pentru negocieri legate de o posibilă încetare a focului. Într-un mesaj video difuzat duminică seara, liderul de la Kiev a precizat că, în pofida aparentelor semnale de calm din timpul Paștelui, responsabilitatea pentru continuarea războiului aparține Rusiei.

„Pe front au fost zone cu liniște, fără atacuri aeriene. Așadar, este posibil – atunci când Rusia decide să reducă numărul crimelor. Dar așteptăm un răspuns clar de la Moscova. Suntem pregătiți pentru orice discuție despre cum să asigurăm încetarea focului și protecția infrastructurii civile”, a spus Zelenski.

Negocieri la nivel înalt, programate în această săptămână la Londra

Pe fundalul acestor declarații, sunt programate negocieri importante miercuri, 23 aprilie, la Londra. Potrivit presei internaționale, la discuții vor participa reprezentanți ai Ucrainei, SUA, Marii Britanii și ai Uniunii Europene.

Obiectivul principal al delegației ucrainene este obținerea unui armistițiu, ca prim pas spre un acord de pace durabil. Ucraina va fi reprezentată de oficiali de rang înalt, inclusiv șeful Administrației Prezidențiale, Andrii Iermak, ministrul Apărării, Rustem Umerov, și alți membri ai Guvernului.

Trump: „Acordul de pace ar putea fi semnat săptămâna aceasta”

În paralel, președintele SUA, Donald Trump, a declarat recent că se așteaptă ca cele două părți să încheie o înțelegere de pace „în această săptămână”. În același timp, el a avertizat că SUA ar putea părăsi procesul de negociere dacă nu se înregistrează un progres clar.