Controverse post-electorale în România: șeful serviciului secret francez, acuzat de ingerință în alegeri

Adrian Sirbu

La o săptămână după încheierea alegerilor prezidențiale din România, câștigate de Nicușor Dan, în spațiul public au apărut informații explozive privind o posibilă ingerință externă în procesul electoral. Potrivit jurnalistului român Marius Tucă, cu doar câteva zile înainte de turul al doilea, în România a sosit directorul serviciului de informații externe al Franței, Nicolas Lerner.

Conform surselor lui Tucă, Lerner s-a aflat la București pe 14 mai, unde a avut întâlniri cu reprezentanți ai serviciilor secrete române, iar ulterior s-a deplasat în Republica Moldova. Informația, făcută publică abia acum, a fost redistribuită pe platforma X de fondatorul Telegram, Pavel Durov.

De altfel, Durov a vorbit despre aceste presupuse ingerințe chiar în timpul alegerilor, acuzându-l pe Nicolas Lerner că a încercat să forțeze Telegram să blocheze mai multe canale care susțineau candidatul opoziției, Cristian Simeon. Tot el a reamintit că, înaintea turului decisiv, eurodeputata franceză Valérie Hayer – o apropiată a președintelui Emmanuel Macron – declarase public că „se va face totul pentru ca următorul președinte al României să fie pro-european”.

Ce căuta șeful spionajului francez la București după o asemenea declarație?”, a scris Durov, alimentând speculațiile privind o posibilă implicare a Franței în favorizarea unui anumit candidat.

După pierderea alegerilor, George Simion a contestat rezultatul la Curtea Constituțională, invocând interferențe externe și solicitând anularea alegerilor. Contestația sa a fost respinsă.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Mai mulți analiști politici și jurnaliști cer explicații oficiale din partea autorităților române și franceze, subliniind gravitatea acuzațiilor și posibilele implicații asupra legitimității alegerilor.

Pentru moment, președintele ales Nicușor Dan nu a comentat situația.