FOTO// CEC își argumentează refuzul de a organiza un referendum constituțional
Astfel, din numărul total de alegători, doar 2 848 634 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe circumscripțiile respective. Diferența cuprinde persoanele fără reședință și cetățenii cu drept de vot domiciliați în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.
Cu toate acestea, Biroul Național de Statistică ne furnizează alte date. Astfel că la 1 ianuarie 2016, numărul preliminar al populaţiei stabile în Republica Moldova la 1 ianuarie 2016 era de 3554,15 de mii, profil teritorial.
Pentru inițierea referendumului, grupul de inițiativă urma să prezinte cel puțin 360 de mii de semnături valabile pentru fiecare întrebare propusă, care să provină din cel puțin 18 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puțin 20 de mii de semnături în sprijinul acestei inițiative. Platforma DA a prezentat Comisiei Electorale Centrale 400 000 de semnături în favoarea referendumului constituțional. Cu toate acestea, CEC a stabilit că doar 3 unități (municipiile Chișinău și Bălți, raionul Orhei) întrunesc cerințele de validitate în condițiile Constituției R. Moldova.