Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii depuse de Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană și s-a declarat nemulțumit că nu a fost consultată și partea transnistreană.
O declarație în acest sens a emis astăzi așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol, care a invitat Chișinăul la dialog „pentru un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale”. Autoritățile transnistrene s-au adresat cu solicitarea de recunoaștere a independenței Transnistriei către ONU, OSCE și alte organizații internaționale.
În cadrul declaraţiei, emise pe site-ul aşa-zisului minister de externe al regiunii transnistrene se menţionează că „semnarea de către autorităţile de la Chişinău a cererii de aderare la Uniunea Europeană în condițiile unui conflict nesoluţionat, fără luarea în considere a opiniilor tuturor părţilor şi fără consulări cu “partea transnistreană”, pune un punct în procesul de reglementare, care necesită o soluţie urgentă la nivel internaţional.”
„Depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană este o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relaţiilor moldo-transnistrene. Depunerea cererii de aderare la UE, în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria și Moldova, fără a ține cont de opinia noastră și fără consultări în formatele de negociere existente, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”, se spune într-o declarație publicată pe site-ul așa-zisului minister de externe din regiune.
Reprezentanţii aşa-zisei structuri mai spun că în aceste circumstanţe, create de conducerea Moldovei, „chemăm partea moldovenească să înceapă un dialog cu Transnistria pentru o reglementare civilizată a relaţiilor a două state independente, prin semnare unui acord amplu”.
„În noile circumstanțe, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător. Facem apel la ONU, OSCE, la mediatori și observatori, la comunitatea internațională în ansamblu, cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma Republicii Moldovenești Nistrene, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”, se mai spune în comunicat.
Autorităţile Republicii Moldova nu au avut deocamdată nicio reacţie la anunțul Tiraspolului.