Rise Moldova// Firmele off-shore prin care Anatol Stati și-a creat un imperiu petrolier, departe de ochii legii
Omul de afaceri Anatol Stati, cu o avere estimată la două miliarde de dolari, si-a creat afacerile prin firme off-shore.
O nouă investigație RISE Moldova, bazată pe documentele ”PanamaPapers”, demonstrează implicarea magnatului Stati cu peste 50 de companii offshore în paradisurile fiscale din Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Belize și Luxemburg.
Datorită unei scurgeri de informații, obținute de jurnalistii Rise Moldova, omul de afaceri Anatol Stati și-a folosit companiile off-shore pentru a-și dezvolta afaceri petroliere pe continenul African. Angajații de la firma Casco, deținută de magnat, prezentau documente potrivit cărora ar transporta mărfuri de uz casnic.În realitate, transportau ”OXIGEN”și mărfuri de uz casnic nesigilate.
Potrivit unei note de serviciu, juristul companiei Casco Petroleum Overseas Ltd, Valeriu Ojog, își informează superiorii de a mitui funcționarii africani,doar pentru a nu plăti impozitul pe venit pentru 900 de angajați ai companiilor Ascom Sudd Operating Company Ltd, Casco Petroleum Overseas ltd şi Gabycon Civil Works Ltd, deținute de familia Stati.
Stabilirea unui salariu fictiv, mai mic decât cel real, la angajații din salariul cărora se propune de a se reține şi a achita impozitul pe venit. Acest salariu trebuie să fie estimat în „pounds Sudaneji”, iar valoarea lui să constituie o cifră credibilă pentru organele fiscale. Cu aceşti angajaţi este necesar de încheiat contracte de muncă din numele companiei Gabycon Civil Works Ltd care să conţină salariul fictiv a acestora” spunea atunci Valeriu Ojog
De asemenea, Anatol Stati a făcut afaceri și cu Generalul Salim Saleh, fratele președintelui Ugandei.
Potrivit jurnaliștilor de la Rise, în anul 2008, omul de afaceri Ilan Shor ar fi fost interesat să-și extindă afacerile pe continentul African. Într-un e-mail, doi juriști ai companiei Ascom discută despre intenția primarului de Orhei pentru comercializarea mărfurilor în regim duty-free.
În anul 2008 Stati a intrat în conflict cu autoritățile din Kazahstan.
Din cauza conflictului armat din Sudanul de Sud, în 2013, compania Ascom Grup și-a retras angajații cu ajutorul Ministerului de Externe al Republicii Moldova.
În 1994, Anatolie STATI a fondat grupul financiar Ascom-Grup, care are la activ un capital social de peste patru milioane de lei și deține peste 20 de terenuri și oficii.
Sediul Ascom se află într-o clădire-palat de pe str. Mateevici, 75, din Chișinău. Imobilul, estimat în 2009 la peste 70 milioane de lei, este deținut de societatea pe acțiuni Novitas, fondată de Anatolie, Larisa și Gabriel Stati.
De asemenea, omul de afaceri are în proprietate un teren la Trușeni pe care a fost construit „Castelul Stati”, a cărui proprietare este nepotul magnatului de doar 14 ani.
Scurgerile masive de informații aparținând firmei Mossack Fonseca expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, capete încoronate, corporații internaționale, membri marcanți ai crimei organizate și afaceriști controversați. Mossak Fonseca este a patra firmă la nivel mondial de avocatură offshore. Are sediul în Panama, de unde și numele acestui dosar de presă: #PanamaPapers – Documentele panameze.
În scandalul #PanamaPaper figurează numele președintele rusVladimir Putinși cel al fotbalistului Lionel Messi.
Potrivit celor de la Rise, printre aceaștia ar fi și câțiva moldoveni.Printre ei figureaza si fostul premier Ion Sturza, care ar avea legăturile cu magnatul român Dinu Patriciu.