Natalia Gherman//Să învățăm să comunicăm mai eficient cu cetățenii din întreaga lume
Natalia Gherman se numără printre cei opt candidați la funcția de secretar general al Organizației Națiunilor Unite.
În cadrul audierilor desfășurate la New York, Natalia Gherman și-a prezentat prioritățile în plenul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
„E necesar să învățăm să comunicăm mai eficient cu cetățenii din întreaga lume și să depunem tot efortul ca Organizația Națiunilor Unite să devină cât mai cunoscută, în special pentru tânăra generație”, cu acest mesaj fosta șefă a diplomației de la Chișinău, Natalia Gherman, și-a încheiat miercuri, 13 aprilie, discursul în fața Adunării Generale ONU.
Timp de două ore, fosta șefă a diplomației de la Chișinău s-a referit la cum ar reforma Organizația Națiunilor Unite dacă ar ajunge să o conducă, cum ar lupta cu terorismul internațional și fenomenul migrației, dar și cum ar putea să fie promovați mai mulți tineri în activitățile ONU.
În ultimii 25 de ani, fiind în serviciul național al țării mele, Republica Moldova, am participat personal la eforturile de rezolvare a conflictului înghețat, cel transnistrean și înțeleg cât de importat este ca femeile să fie implicate în rezolvarea acestor conflicte. Femeile sunt cele care, instinctiv, încearcă să asigure un mediu de pace și stabilitate pe termen lung. În ceea ce privește dezvoltarea durabilă – Republica Moldova a început în urmă cu 25 de ani: am pornit de la zero, și a trebuit să facem față unor provocări precum sărăcia extremă. Doar recent Republica Moldova a trecut de la nivelul de țară subdezvoltată la un stat în curs de dezvoltare”, a constatat Natalia Gherman.
Presa internațională vehiculează că printre favoriții la cursa pentru funcția de secretar general al Organizației Națiunilor Unitere se numără directorul UNESCO, bulgara Irina Bokova; fostul premier neozeelandez Helen Clark, în prezent şeful Programului ONU pentru Dezvoltare; şi portughezul Antonio Gutteres, fost Înalt comisar ONU pentru Refugiaţi.
Totuși, decizia finală de selectare a următorului Secretar al ONU, va fi luată însă, ca și până acum, de către Consiliul de Securitate format din 15 membri, dintre care 5 cu statut permanent.