În spaţiul din faţa Muzeului, str. M. Kogălniceanu nr. 82, va fi vernisată o expoziţie care prezintă cele mai importante date istorice, documente şi informaţii despre personalităţile de pe ambele maluri ale Prutului care au contribuit la Unirea Basarabiei cu România.
„Vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască detalii despre constituirea Sfatului Ţării, care, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea provinciei româneşti Basarabia cu România: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România, se arată în Declaraţia de Unire semnată de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ şi de secretarul Ion Buzdugan (Istoria României în date, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2003)”, se arată în textul evenimentului.
Evenimentul va fi însoţit de un recital de poezie şi piese muzicale româneşti, invitaţi speciali ai Muzeului fiind: Nicolae Jelescu – actor, regizor, ex-director artistic al Teatrului Alexei Mateevici, Viorel Burlacu – compozitor, chitarist, orchestrator şi Vlad Ciobanu – mic artist, ce a debutat cu un recital de poezie la concursuri naţionale şi internaţionale.
Intrarea este liberă.