Autorităţile îndeamnă populația să consume cât mai multe alimente bogate în iod
Programul Naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei prevăzut până în 2020 a fost modificat. Autorităţile îşi propun ca până la 1 ianuarie 2017, piața din Republica Moldova să fie asigurată în proporție de cel puţin 90 la sută cu sare alimentară adecvat iodată, transmite trm.md.
Totuși, medicii îndeamnă oamenii să nu facă abuz de sare iodată. Potrivit specialiştilor, cea mai mare concentraţie de iod se găsește în produsele de mare, în nucile verzi, în frunzele de salată, dar și în sarea iodată. Insuficiența de iod în organism duce la afectarea tuturor funcțiilor vitale ale organismului.
În organism un copil are nevoie zilnic de 90 de miligrame, maturul – 150 de miligrame. O mămică care alăptează sau în perioada sarcinii are nevoie de la 200 la 300 de miligrame zilnic. Acest microelement contează la dezvoltarea sistemului nervos, când este deficit de acest microelement suferă atenția copilului, duce la nervozitate, la depresie și la dereglarea de memorie, de somn, afirmă Olga Severin, medic.
Guvernul a implementat, începând cu 1998, trei programe naţionale având ca scop eliminarea şi prevenirea tulburărilor prin deficit de iod.