Energocom a procurat 30% din necesarul de curent electric din Ucraina

Veronica Țurcanu

Compania Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu o companie din Ucraina. Este vorba despre firma Ukrhidroenergo. Anunțul a fost făcut de Agenția Proprietății Publice. 

Potrivit instituției, operatorul ucrainean va începe livrările de energie din data de 12 mai.

„S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina, solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a declarat Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom.

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, la prețul de 59,5 dolari/ MWh. Aceasta și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește, se arată în comunicatul APP.

Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului.