iamgine

(REPORTAJ) Marfă vândută în condiții antisanitare pe trotuarele din Piața Centrală

Veronica Vacari

Oamenii roiesc ca albinele şi sunt dispuşi să cumpere de pe tarabelele improvizate pe asfalt, din motiv că produsele sunt mai ieftine. Chiar dacă la doi metri de ei circulă mașinile care împroaşcă cu noroi spre marfă, vânzătorii se justifică şi spun că producţia pe care o vând ei este curată, proaspătă şi sănătoasă, pentru că este de casă.

imagine

 

iamgine

 

imagine

 

imagine

 

„Eu cumpar mereu de pe aici, mai ales ouă şi carne. Producţia este în primul rând de casă şi este mai sanatoasă, fără chimicale, precum e în magazine”, susţine un trecător.

Pentru a determina ce consecinţe pot surveni în urma consumării produselor din aceste locuri, am contactat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

„Aceste produse care sunt comercializate în locurile neautorizate, survin cu un risc foarte mare pentru sănătatea consumatorilor. De exemplu, produsele de origine animalieră nu sunt verificate în laborator şi riscul de a se îmbolnăvi este foarte mare. Produsele de origine vegetală, cum ar fi: fructele, legumele sunt verificate după un control cu un certificat de inofensivitate pentru sănătatea umană. Oamenii trebuie să fie precauţi şi să cumpere din locurile autorizate, pentru că chiar şi pe timp de iarnă riscul de intoxicaţie rămâne sporit”.

Dacă cu câţiva ani în urmă de comercializarea produselor în locurile neautorizate se ocupa poliţia, atunci, în prezent ei spun că aceasta nu este de datoria lor.

„Știu că nu am autorizaţie, dar ce să fac. Demult nimeni nu ne-a mai verificat şi Slava Domnului. Indiferent de situaţie, oricum o să continui să vând pentru că trebuie să-mi cîştig bucata de pâine”, spune vînzătoarea.

iamgine

 

Raisa Cibotari, face naveta săptămânal de 70 km pentru a-şi realiza dulceaţa pe care o pregăteşte vara. Doamna pledează pentru un astfel de loc de comercializare, din motiv că pe trotuar marfa se realizează mult mai uşor decât în piaţă.

„Vând aici pentru că marfa se realizează mult mai bine ca în piaţă. Acolo trebuie să achit şi locul, iar eu dacă vând măcar trei băncuţe de dulceaţă pe zi, atunci la ce mai ajung”.

 

iamgine

 

Domnul Mohamed, originar din Africa, vinde de mai bine de 4 ani fructe exotice pe trotuarele de lângă Piaţa Centrală. Şi acest business se menţine anume pe metoda negocierii preţului.

jj

„Avem în vânzare rodii,  kiwi, mandarine, banane, curmale. Rodiile costă 35 de lei kg, curmalele 45 de lei, mandarinele 15. Dar dacă doriţi să cumpăraţi mai multe kilograme de fructe, pot să vă fac reducere pentru ca să mai cumpăraţi și data viitoare tot de la mine”.

Majoritatea cumpărătorilor, consideră că preţurile la produsele din aceste locuri nu sunt atât de accesibile, de aceea pledează pentru procurarea alimentelor din magazine.

„Eu niciodată nu cumpăr produse de pe tarabelele de aici, pentru că oricum e praf, multă aglomeraţie, maşinile circulă pe aici, ma tem să risc. Cel mai bine, mă duc de la market şi îmi cumpăr”, spune un trecător.

Unii oameni se arată nemulţumiţi şi din cauza că nu au pe unde să calce.

„Nici nu ai pe unde sa mergi. Mereu când mă întorc de la serviciu pe aici, e o îmbulzeală foarte mare, nu ai pe unde pune un picior. Degrabă se vor aşeza și în mijlocul drumului să vândă”, susţine un alt trecător.

iamgine

 

Procurarea alimentelor este necesară din spaţii special amenajate şi autorizate, aflate sub controlul personalului  de specialitate. Pentru evitarea riscurilor, produsele trebuie să fie însoţite de un certificat sanitar veterinar, care să ateste salubritatea şi calitatea acestora.  

Liber TV vă îndeamnă să procuraţi alimente numai din locuri autorizate, pentru a nu vă expune viaţa în pericol. Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră!