Intoxicații alimentare

Numărul intoxicațiilor alimentare crește pe timp de vară. Ce facem ca să le evităm?

Inga Busuioc

Riscul intoxicațiilor alimentare din timpul verii crește datorită bacteriilor dăunătoare care se dezvoltă rapid în condiții de căldură și umezeală.

Siguranța produselor alimentare poate fi o adevărată provocare din cauza temperaturilor ridicate din acest moment al anului,când majoritatea dintre noi aleg să gătească în aer liber în timpul picnicurilor, grătarelor și a excursiilor.

Iată câteva sfaturi pentru ca tu și familia ta să fiți în siguranță pe tot parcursul acestei perioade:

Răcește!

  • Nu lăsa produsele alimentare la temperatura camerei mai mult de o oră!
  • Păstrează alimentele alterabile reci.Folosește un răcitor cu pachețele de gheață pentru a stoca mâncarea în timpul unui drum lung.Temperatura acestuia trebuie să fie sub 4°C.
  • Evită contactul răcitorului cu lumina directă a soarelui și nu-l deschide prea des pentru a nu lăsa aerul cald să pătrundă.
  • Marinează carnea în frigider sau în răctior.Dacă folosești marinada pentru a stropi carnea gătită,asigură-te că nu a intrat în contact cu cea crudă.

Separă!

  • Păstrează carnea crudă și fructele de mare separat de celelalte alimente pentru a evita răspândirea bacteriilor dăunătoare.Containerele și pungile de plastic regenerabile pot preveni scurgerile.
  • Pune carnea crudă și fructele de mare în partea de jos a răcitorului pentru a evita scurgerea sucurilor pe alte alimente.

Curăță!

Spălatul mâinilor,precum și respectarea altor reguli de bază ce țin de igienă vă pot ajuta să evitați contaminarea încrucișată cu microbi și să preveniți intoxicațiile alimentare.

În aer liber,urmează aceleași reguli de spălare pe care le folosești acasă:

  • Folosește apă curată și săpun pentru a curăța cu atenție toate ustensilele pe care urmează să le folosești.
  • Sterlizează echipamentul și suprafața de gătit cu o soluție de albire ușoară.
  • Clătește cu apă curată și usucă în aer.

 Gătește!

Spală-ți mâinile cu apă caldă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde înainte și după pregătirea bucatelor.

  • Bacteriile sunt ucise de temperaturile înalte.Carnea crudă și fructele de mare trebuie să fie gătite la temperaturi mari pentru ca bacteriile ca E.coli,Salmonella sau Listeria să fie eliminate. Utilizează un termometru alimentar digital pentru a verifica temperatura.
  • Folosește o farfurie curată pentru a lua mâncarea de pe grătar și niciodată aceeași farfurie unde au stat alimentele crude.