OMC

Republica Moldova a devenit al 84-lea stat, care a ratificat Acordul privind Facilitatea Comerțului

Viorica Tabac

„Apreciem înalt prestaţia şi angajamentele asumate de către Republica Moldova în sistemul mondial de comerţ pe parcursul celor 15 ani de membru cu drepturi depline a celui mai înalt organism economic internaţional. După ratificarea Acordului respectiv, Republica Moldova, a creat premizele necesare pentru statele membre OMC de a oferi asistenţă tehnică pentru dezvoltarea economiei naţionale şi a racordării acesteia la standardele şi valorile internaţionale. Noi suntem deschişi pentru o colaborare cât mai eficientă cu Guvernul Republicii Moldova, care prin ratificarea recentă a Acordurilor privind Achiziţiile Publice şi Facilitarea Comerțului, a demonstrat credibilitate şi consecvenţă pe arena internaţională”, a menționat Roberto Azevêdo, Directorul General al OMC. 

Octavian Calamîc a accentuat că ratificarea de către R. Moldova  a Acordului privind Achizițiile publice și Facilitarea Comerțului, precum și implicarea activă în procesul de implementare a Declarațiilor ministeriale de la Bali și Nairobi, ar fi un semnal pentru partenerii de dezvoltare privind angajamentele asumate de către autoritățile de la Chișinău.

Acordul privind Facilitarea Comerțului este primul acord multilateral negociat în cadrul OMC, care va oferi Republicii Moldova noi oportunități de acces pe piețele internaționale, va reduce costurile de tranzacționare, precum și cele de optimizare a fluxului transfrontalier de mărfuri prin asigurarea unui grad înalt de siguranță a mediului de afaceri prin implementare măsurilor de transparență, eficientizare și reducere a corupției.

În realizarea reformelor și reglementărilor necesare, Guvernul va  întreprinde măsuri concrete privind excluderea din cerinţele la import a obligativităţii de prezentare a declaraţiilor de export depuse la autoritatea vamală din ţara exportatoare, va exclude necesitatea controalelor înainte de expediţiile aferente clasificării tarifare şi evaluării în vamă, precum şi a obligativităţii serviciilor brokerilor vamali.