Siria

Atac cu bombă în Tel Abyard (Siria): zece persoane au decedat

Viorica Tabac

Cei prezenți la locul incidentului susțin că a fost atacată o clădire a administrației locale kurde de către un atentator sinucigaș.

”O explozie puternică a lovit miercuri localitatea Tel Abyad, cauzând moartea a zece persoane, dintre care doi paznici kurzi, și rănind alte nouă, dar bilanțul ar putea crește din cauza gravității rănilor”, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizație non-guvernamentală cu sediul la Londra), transmite agerpres.ro.

Tel Abyad este un oraș situat în provincial Raqqa, care de fapt ar fi capitala grupării jihadiste Stat Islamic.

Odată ce a fost preluat controlul asupra acestui oraș, kurzii sirieni au tăiat legutura vitală între Turcia și teritoriile controlate de jihadiști SI, inclusiv în zona Raqqa.

În această lună s-a intensificat Campania condusă de SUA împotriva Statului Islamic, aceasta s-a întâmplat după ce o alianță formată din miliții, inclusiv YPG, au lansat o ofensivă majoră împotriva grupării jihadiste la Manbij, oraș din nordul Siriei.

Coaliția internațională împotriva grupării SI condusă de către SUA în Siria acordă ajutor Unităților de Apărare ale Poporului în lupta împotriva grupării jihadiste. Turcia consideră însă că YPG reprezintă aliații Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formațiune considerată organizație teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană și SUA.