Cavusoglu

Cooperare între Turcia și Rusia împotriva grupării Stat Islamic

Viorica Tabac

„Vom coopera cu toți cei care se opun Statului Islamic. Încă de la bun început ducem această luptă și am deschis baza de la Incirlik pentru cei care doresc să ia parte în mod activ la ea. De ce nu am putea coopera în același mod cu Rusia? Statul Islamic este inamicul nostru al tuturor și trebuie să luptăm cu el”, a declarat Çavusoglu, transmite agerpres.ro.

Ministrul a subliniat importanța punerii în aplicare a unui mecanism pentru prevenirea oricăror incidente nedorite cu Rusia.

Ceea ce adeclarat Cavusoglo a fost interpretat drept o ofertă a Ankarei făcută Moscovei de a folosi baza aeriană de la Incirlik, totuși Cavusoglo a revenit cu precizări și a spus că nu a sugerat că Turcia va pune la dispoziția Rusiei această bază. Întrebat dacă a spus că avioanele ruse vor putea folosi baza de la Incirlik, Cavusoglu a declarat:

”Nu am făcut un astfel de comentariu. Am spus că am putea coopera cu oricine în lupta împotriva ISIS. Am spus că am putea coopera cu Rusia în perioada următoare pentru a lupta împotriva Daesh. Nu am făcut niciun fel de comentariu referitor la sosirea avioanelor ruse la baza aeriană de la Incirlik”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că:

„Nu există deocamdată negocieri oficiale cu Turcia pentru accesul Rusiei la baza de la Incirlik, iar Moscova analizează din punct de vedere politic și militar informațiile primite prin intermediul mass-media. Noi am aflat din presă de această declarație. Desigur, aceasta este o declarație importantă, urmează să fie analizată în mod corespunzător, atât din punct de vedere politic, cât și militar”, a spus Peskov.

Relațiile dintre Moscova și Ankara s-au ameliorat după ce președintele Recep Tayyip Erdogan, în mesajul său către Vladimir Putin, la 27 iunie, a exprimat regrete pentru doborârea unui avion rus de tip Su-24 de către aviația turcă, în noiembrie 2015, și condoleanțe pentru decesul pilotului. După o convorbire telefonică cu Erdogan, liderul rus a semnat un decret privind ridicarea măsurilor speciale care fuseseră impuse Turciei după doborârea bombardierului Su-24.