NATO

Liderii statelor membre NATO se reunesc

Viorica Tabac

Vineri și sâmbătă în capitala poloneză liderii american Barack Obama, german Angela Merkel și francez Francois Hollande, dar și premierul britanic demisionar David Cameron se întâlnesc cu omologii lor din Alianța Nord-Atlantică pentru un summit încărcat de simboluri, deoarece aici a fost semnat în 1955 Pactul de la Varșovia, răspunsul URSS la NATO.

În centrul atenției va fi perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, care deschide o mulțime de incertitudini.

Summitul se va deschide vineri după-amiază sub înalte măsuri de securitate, după valul de atentate ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) de la Paris, Bruxelles și Istanbul.

Reuniunea „are loc într-o perioadă crucială pentru securitatea noastră, caracterizată prin amenințări și provocări venite din toate părțile”, a reamintit luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Atenția Alianței a fost pe neașteptate îndreptată direct spre frontierele noastre” și spre „sarcina noastră principală, apărarea colectivă”, consideră ambasadorul american la NATO, Douglas Lute.

La Varșovia, liderii din Alianță ar urma de asemenea să dea startul scutului antirachetă european, după inaugurarea unui prim complex de rachete interceptoare în România în mai. Scutul este un alt motiv de dispută cu Moscova, care îl consideră o ‘amenințare’ pentru securitatea sa.

Totuși, liderii din NATO dau asigurări că summitul de la Varșovia nu este o demonstrație de forță antirusă și insistă pentru relansarea dialogului între NATO și Rusia.