Francois Hollande: Prima prioritate este PROTECȚIA, APĂRAREA și SECURITATEA frontierelor noastre
„În cadrul noului impuls pe care intenționăm să-l dăm construcției europene, prima prioritate este protecția, este apărarea, este securitatea frontierelor noastre, nu pentru a ne replia, ci pentru a fi capabili să trăim împreună’, a declarat el presei.
‘Există o datorie mai mare pe care trebuie să o sesizăm: mai întâi să-i protejăm pe francezi, este datoria mea, să-i protejăm pe europeni este responsabilitatea noastră’, a insistat Francois Hollande alături de omologul său portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.
Președintele francez s-a deplasat marți la Lisabona pentru a discuta mijloace de relansare a UE, în special în domeniul apărării, după noile atentate în Europa.
După atacul cu un camion-berbec, care a făcut 84 de morți în 14 iulie la Nisa, patru pasageri ai uni tren au fost răniți grav cu o secure și cu cuțitul luni seara în Bavaria, în sudul Germaniei, de un tânăr afgan solicitant de azil.
Cele două atacuri au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) pe care coaliția internațională condusă de SUA o combate în Irak și în Siria.
După doliul național de trei zile în Franța, președintele Hollande a început un turneu european la Lisabona marți, apoi joi la Dublin, pentru a pregăti un summit crucial în septembrie având ca temă viitorul Europei.
El a amânat totuși mai multe etape — Viena, Praga, Bratislava — prevăzute în această săptămână și și-a scurtat vizita la Lisabona după șocul provocat de atentatul de la Nisa.
Înainte de pleca spre Portugalia, șeful statului francez a prezidat un Consiliu al miniștrilor care a ratificat o prelungire a stării de urgență în Franța cu trei luni. La Lisbona, el s-a declarat pregătit să o facă ‘pentru încă trei luni’.
În fața provocării terorismului și a crizelor regionale — din Siria până în Libia — care forțează porțile Europei, Franța îi invită pe europeni să facă mai mult pentru apărarea lor.
„Le revine europenilor misiunea să-și asigure propria securitate’, a spus președintele francez.
Franța estimează, la rândul său, că ‘își face deja mai mult decât datoria’ în Sahel, unde se află în prima linie, cu 3.500 de soldați în fața jihadiștilor, dar și în Orientul Apropiat, unde avioanele sale de vânătoare au bombardat poziții ale Statului Islamic în noaptea de luni spre marți.
‘A lovi la Mossul, a lovi în Irak înseamnă și a ne asigura securitatea în Franța, ba chiar global în Europa’, a subliniat marți ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.
Decizia Regatului Unit de a ieși din UE a provocat un șoc, făcând și mai urgentă încă — potrivit mai multor capitale europene——necesitatea de a reforma Europa pentru a o face mai ‘lizibilă’ și a regăsi încrederea cetățenilor.
Președintele francez, cancelarul german Angela Merkel și șeful guvernului italian Matteo Renzi au lansat un apel în 27 iunie, la Berlin, pentru o ‘nouă impulsionare’ în favoarea Europei. Ei urmează să se reîntâlnească în 22 august în Italia.
În acest context, Francois Hollande a început un turneu pentru a încerca să obțină un consens cu privire la câteva priorități: apărare europeană consolidată, mai multe investiții care să creeze locuri de muncă, acces sporit pentru tineret în Europa.
‘Acum trebuie să se intre în propuneri concrete. Trebuie de asemenea să se unească cei 27.Nu este vorba despre a rămâne la ce s-a discutat în trei. În această activitate, fiecare stat are propriul său punct de vedere’, insistă un diplomat francez.
Această dinamică urmărește să pună bazele unui ‘consens politic’ la summit-ul de la Bratislava din 16 septembrie pentru a lansa apoi ‘rapid’ modernizarea UE.
În ceea ce privește apărarea, Franța propune întărirea capacității de a planifica și a conduce operațiuni comune. Europa trebuie să poată mobiliza cât mai rapid soldați și să desfășoare cât mai multe mijloace militare, potrivit unui diplomat francez.