Alcool servit în exces

(REPORTAJ) Ce trebuie să știi despre consumul excesiv de alcool

Maria Mocreac

Astfel, alcoolul conduce la apariția bolilor neurologice, cardiovasculare, a maladiilor hepatice şi a cancerului, dar şi la producerea a unui număr mare de accidente rutiere.

„Alcoolismul este o boală foarte gravă, fiindcă riscurile sunt destul de mari. Persoanele care întrebuințează alcool în cantități mari, riscă să aibă probleme de tot genul, dar, cele mai grave probleme sunt cele ale sistemului nervos, ale aparatului digestiv, deoarece sunt mai predispuși către maladii digestive cum ar fi hepatita toxică.

La noi nu este o cultură de a servi băuturile alcoolice. Nu zic că nu se poate de servit, este bine de servit doar un pahar de vin pe zi, acesta este norma pentru bărbați, iar pentru femei norma este în jumătate.

Un vin bun, consumat în cantități mici poate avea și efecte benefice asupra sănătății, asupra sistemului cardiovascular, deoarece este și un antioxidant bun”, a menționat medicul șef sanitar de stat al mun.Chișinău, Luminița Suveică.

 Alcoolicii beau pentru că ei cred că nu au de ales. Ei se folosesc de alcool ca de un mod de a evada sau ca pe un sprijin. Ei simt o durere emoțională pe care încearcă să o trateze prin consumul de alcool. În cele din urmă, ajung să depindă de alcool atât de mult încât sunt convinși că nu pot trăi fără el. Aceasta devine o obsesie.

Alcoolism

Poți să consumi la o anumită ocazie, dar nu chiar zi de zi. În urma consumului de alcool nu se vede nici un folos, nu se vede nimic ce face și ce gândește omul, a spus Gheorghe, lucrător al Centrului de Sănătate Publică.

alcoolism

Totodată, femeile sunt mai expuse riscului de a deveni alcoolice decât bărbații şi, în acest caz, șansele lor de a avea un copil sănătos se reduc considerabil. În consecinţă, este afectată sănătatea publică şi securitatea demografică a ţării noastre.  

Mai predispuse și mai repede pot să facă un alcoolism cronic femeile, decât bărbații. Femeile consumând chiar o cantitate mai mică și într-un timp mai scurt pot să ajungă la alcoolism, a informat medicul Luminița Suveică.

 Studiile arată că abuzul de alcool și alcoolism pentru o femeie însărcinată este foarte periculos, deoarece poate afecta și sănătatea, precum și starea de sănătate a copilului.

Sunt oameni bolnavi, nu lucrează, nu răspund de copii. Dar dacă să vorbim despre femeile însărcinate care consumă mult alcool, atunci cu atât mai mult că este rău, pentru că asta acționează asupra la doi, și la mamă și la embrion acționează. Alcolul distruge sistemul nervos, celulele nervoase, și gândesc că copilul s-ar naște cu malformații, a spus doamna Tamara, trecătoare.

De asemenea, peste 200 de boli sunt legate într-un mod sau altul de consumul de alcool sau sunt agravate din cauza consumului excesiv. Lista victimelor alcoolului este completată de persoanele decedate în accidente rutiere sau ucişi în conflicte, apărute din cauza consumului de alcool.

Circa 6% din decese, la nivel mondial, sunt legate de alcool, iar în rândurile bărbaţilor acest procent este mai mare (7,6%) decât la femei (4%).

Alcool

Liber TV a intervievat mai mulți trecători pentru a vedea ce părere au aceștia despre consumul în exces de alcool, dar și cât de des îl consumă.

„Nu e bine să consumi alcool. Deloc nu e bine”, a zis Ion Vrabie, trecător.

„Eu consum doar la ocazii, la o nuntă, la o zi de naștere. Dar așa, normal că nu e bine. Un om care consumă mult alcool este un parazit al societății, el nu face nimic. Acesta dacă bea nu mai lucrează, îl vezi numai pe sub garduri, iar de ăștia avem foarte mulți din păcate”, a spus Sergiu, trecător. 

 „E rău să bei. Eu am deja 12 ani de când nu beau, fiincă am diabet zaharat”, ne-a vorbit alt trecător.

 „Ar fi bine dacă oamenii ar mânca bomboane, ciocolate, ar bea un pahar de lapte, un pic de smântână, în loc să consume alcool. Iată eu mai serveam din când în când, dar acum am lăsat definitiv băutul și văd că nu mor de la asta. Îmi pare foarte rău, pentru că Dumnezeu nu l-a creat pe om să fie un bețiv, nu trebuie să bați cu piciorul în viața ta”, a spus Grigorie Constantin, trecător.

Pentru prevenirea și reducerea consumului de alcool este nevoie de măsuri de protejare a tinerilor şi a copiilor, scăderea consumului de alcool înaintea vârstei legale şi reducerea consumului periculos în rândul tinerilor, reducerea daunelor suferite de copiii din familiile care se confruntă cu probleme legate de alcool și reducerea expunerii la alcool în timpul sarcinii.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 46.000 de persoane dependente de alcool. În realitate, însă, numărul lor este cu mult mai mare.