Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși – unul dintre cei mai mari ambasadori ai culturii și valorilor românești

Marina Chiru

Constantin Brâncuși a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române.
 
Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși și Maria Brâncuși. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.

Lucrările lui în bronz şi marmură sunt caracterizate printr-o formă pură elegantă şi reţinută şi printr-o finisare rafinată. Pasionat de lemn, a realizat numeroase sculpturi în lemn, adesea de inspiraţie folclorică, şi a sculptat adesea prototipuri în lemn pentru lucrări executate mai târziu în alte materiale. 

Brâncuși

În 1903, primeşte prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care va fi instalat la Spitalul Militar din București și reprezintă singurul monument public al lui Brâncuși din București. 

Carol Davila

Operele sale sunt caracterizate de simplitate și surprind esența diferitelor forme organice din natură. 

Brâncuși

Brâncuși s-a inspirat și din arta populară și viața de la țară, preluând simplitatea și dragostea pentru natură. Aceste lucruri se reflectă și în operele sale din Targu-Jiu. Sculpturi precum: Sărutul, Pasarea în văzduh, Domnișoara Pogany, Muza Adormită, Cumințenia pământului, i-au adus lui Constantin Brâncuși un renume mondial, fiind apreciat mai ales în Franța.

Muza Dormită

Pe data de 16 martie 1957, Constantin Brâncuși se stinge din viață la ora 2 dimineața, iar în data de 19 martie este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.