Natalia Gavriliță cere sprijinul UE în lupta cu traficul de persoane, arme și bunuri din Ucraina

Ala Găină

Premierul Natalia Gavriliță cere sporirea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova în lupta cu traficul de persoane, arme și bunuri din Ucraina, fenomene în creștere pe fundalul războiului de agresiune al Federației Ruse. Într-un articol al publicației americane Financial Times, șefa Executivului de la Chișinău a declarat că nu își dorește ca riscurile de securitate și contrabanda să crească.

Traficul ilegal de arme, persoane și bunuri din Ucraina a reprezentat o amenințare majoră pentru țările UE odată cu începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, în februarie anul trecut, ca urmare a unei cantități mari de arme furnizate Kievului în ultimele 11 luni și de numărul mare de ucraineni care își părăsesc țara, scriu jurnaliștii americani.

Ca răspuns, Bruxelles-ul a înființat un „centru de sprijin” cu sediul în Republica Moldova, în încercarea de a contracara încercările de contrabandă. Inițiativa a reușit să stopeze contrabanda de arme și persoane, dar Moldova are nevoie de mai mult sprijin din partea Bruxelles-ului, declară Natalia Gavriliță, pentru ziarul american.

Ea a spus că se așteaptă ca în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova care va avea loc pe 7 februarie, discuțiile să acopere și subiectul dacă UE ar putea ajuta Moldova să-și consolideze securitatea la frontieră astfel încât să devină ”contribuitoare de securitate nu doar beneficiară”.