Octavian Țîcu, dezgolit de toate măștile
S-a născut în satul Costuleni, Ungheni, în anul în care Germania câștigă pentru a doua oară dreptul de a organiza Jocurile Olimpice, în defavoarea Spaniei și Canadei, lucru care devine decisiv pentru cariera multiplului campion național de box.
Crescând într-o familie de intelectuali, unde i-a și fost insuflată dragostea față de istorie, Octavian Țîcu ajunge la Chișinău, unde urmeză Facultatea de Istorie a Universității de Stat.
„Alegerea pentru Facultatea de Istorie a fost importantă. Din copilărie am avut un singur vis- de a fi istoric. Și în ciuda insinuărilor mamei de a face limbii străine și a unchiului meu de a face box, am ales să mă duc la facultatea de istorie
Relația dintre box și istorie este un complicată. Cu toate acestea, între 1995 și 2003 devenit de 7 ori campion național la box în Republica Moldova, iar în 1996 a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de vară din 1996, la categoria 57-60 kg.
Atunci când am vrut să fac istorie, boxul a făcut un pas înapoi, iar atunci când boxul a devenit pentru 8 ani de zile esența existenței mele, am lăsat istoria în umbră.
În timpul studenției, boxul a fost disciplina care i-a format caracterul personalitatea. Din anul 1994 până în anul 2003 a reușit să atingă culmile performanței sportive, devenind primul moldovean calificat la Jocurile Olimpice din Antlanta și cel care a boxat pe cele mai mari arene sportive din lume.
Este autor a 6 cărți, cea mai îndelungată cercetare fiind cea legată de istoria Basarabiei și relațiile
sovieto-române.
Noi nu am avut de înfruntat nu numai mentalitatea sovietică în a scrie istoria românilor, dar și cea aromânilor, care aveau o privire naționalistă asupra discursului istoriografic legat de Basarabia. Iar această carte este o percepție de legătură a relațiilor Basarabiei pe plan intern și extern, carte care este deja în manualele de istorie
A publicat alte trei cărți despre istoria fotbalului în perioade diferite ale regimurilor totalitare. Una dintre ele face retrospectiva vieții unicului moldovean care a jucat la clubul de fotbal FC Barcelona.
Fotbalul Est European – de la comunism la globalizare este o carte care a scos din noianul istoriei un diamant – cel mai mare fotbalist român a tuturor timpurilor. Și din necioplia lui de fiu de țăran, în 1946 a îndrăznit să evadeze din România, să sfideze regimul și să ajungă la Inter Milano după care la FC Barcelona. Este important ca lucrurile în care cred și pe care le promovezcă să aibă o aderență și în timp să creeze o nouă generație.
În cadrul clubului de elite „Impresii din viață și cărți’”, istoricul Octavian Țîcu a dat o notă
negativă politicieniilor din Republica Moldova și a făcut previziuni sumbre privind colapsului economic din statul nostru.