codul muncii

Modificări semnificative în CODUL MUNCII

Veronica Vacari

Viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Laura Grecu, prezentând proiectul de lege, a spus că acesta vine să transpună două directive ale Consiliului UE. Transpunerea directivelor este prevăzută în Acordul de Asociere cu UE, transmite IPN.md.

Potrivit viceministrului, Codul Muncii deja prevede dreptul angajatului de a se informa când se angajează despre ceea ce înseamnă contractul de muncă, termenul etc. Prima directivă prevede introducerea obligaţiei ca angajatorul să aducă la cunoştinţa salariaţilor despre modificările ce se operează în contractul colectiv de muncă.

„Prin transpunerea directivei noi ne dorim să asigurăm principiul nediscriminării a persoanelor angajate pe termen şi fără termen. Ne propunem ca angajatorul să informeze salariaţii angajaţi pe un termen determinat despre posturile de muncă vacante. De asemenea, se prevede obligaţia de a asigura şanse de formare adecvate pentru toţi angajaţii, inclusiv şi celor angajaţi pe o perioadă determinată”, a spus Laura Grecu.

Preşedintele Comisiei de profil, Oxana Domenti,  a menționat că prin modificările operate a fost introdus şi un punct absolut nou în Codul Muncii. Acesta constă în prezentarea condiţiilor şi obligaţiilor angajatorilor faţă de salariaţii angajaţi pe o perioadă determinată de timp.