În realitate, ziua de 23 februarie nu este omagierea bărbaților care și-au făcut datoria față de Patria noastră. Această sărbătoare cu iz sovietic este dedicată înființării Armatei Roșii şi este ziua apărătorilor patriei în Rusia, dar și în alte câteva țări din CSI. În Moldova, Ziua armatei este marcată oficial pe 3 septembrie.
De ce nu este sărbătoarea națională a Moldovei?
Soldaţii Armatei Roşii au comis un şir de infracţiuni grave chiar în primele zile după ce au păşit pe teritoriul Basarabiei (aprilie 1944), mulţi scăpând fără a fi pedepsiţi.
Situaţia nu s-a schimbat nici după încheierea războiului, când Armata Sovietică a rămas în RSS Moldovenească. Potrivit unui raport NKVD , timp de o lună şi jumătate – între 15 noiembrie şi 31 decembrie 1945 – au fost înregistrate peste 25 de crime săvârşite de soldaţii şi ofiţerii sovietici, printre care şapte omucideri, nouă jafuri, patru furturi din apartamente, cinci acte de huliganism.
Despre creşterea criminalităţii în rândul soldaţilor şi ofiţerilor Armatei Roşii vorbesc şi următoarele cifre: timp de cinci zile (între 27 şi 31 decembrie 1945), din numărul total de 230 de persoane reţinute în Chişinău pentru comiterea unor infracţiuni sau încălcarea ordinii publice, 153 (65%) au fost soldaţi şi ofiţeri ai Armatei Sovietice.
De fapt, Ziua Internațională a Bărbaților se sărbătorește la data de 19 noiembrie. Obiectivele sărbătoririi includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat. Este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.
Fiecare decide singur când ar trebui sărbătorită Ziua Bărbaților, dar personal, consider că sărbătorirea zilei de 23 februarie în Moldova este lipsă de respect față de istoria țării noastre. Adepților acestei zile le propun să urmărească încă odată acest film documentar.