Ouăle și beneficiile sale
Cât colesterol conține oul?
Un ou de mărime medie conţine 186 mg de colesterol, care reprezintă 62% din doza zilnică recomandată. Oamenii credeau că, dacă vor consuma colesterol, vor creşte nivelul colesterolului în sânge şi se vor putea îmbolnăvi de inimă. Însă se pare că nu este atât de simplu. Cu cât consumăm mai mult colesterol, cu atât mai puţin produce organismul în loc.
Cum reglează organismul nivelul colesterolului?
Colesterolul este privit adesea ca fiind un cuvânt negativ. Atunci când îl auzim, începem să ne gândim automat la medicamente, atacuri de cord şi deces timpuriu. Însă colesterolul este o parte foarte importantă a organismului. Este o moleculă structurală care e o parte esenţială a membranei fiecărei celule. Este folosit şi pentru a produce hormoni steroizi, precum testosteronul, estrogenul şi cortizolul. Fără colesterol, noi nici nu am exista.
Având în vedere cât de important este colesterolul, organismul a dezvoltat căi elaborate pentru a se asigura că are mereu o cantitate suficientă. Deoarece obţinerea colesterolului din dietă nu este totdeauna o opţiune, ficatul produce de fapt colesterol. Dar atunci când consumăm alimente bogate în colesterol, ficatul începe să producă mai puţin. Astfel, cantitatea totală de colesterol din organism se modifică foarte puţin sau deloc
Concluzie: ficatul produce cantităţi mari de colesterol. Atunci când mâncăm multe ouă (bogate în colesterol), ficatul produce în schimb mai puţin colesterol.
Să nu uităm că ouăle nu înseamnă doar colesterol. Ele conţin şi alte substanţe nutritive, având multe beneficii impresionante:
• Conţin multă luteină şi zeaxantină, antioxidanţi ce reduc riscul bolilor de ochi, precum degenerescenţa maculară şi cataracta .
• Conţin multă colină, o substanţă nutritivă pentru creier, de care peste 90% dintre oameni duc lipsă.
• Conţin proteine animale de calitate, care cresc masa musculară şi îmbunătăţesc sănătatea oaselor.
• Studiile arată că ouăle cresc senzaţia de saţietate şi ne ajută să pierdem grăsime.
Ouăle au şi un gust foarte bun şi sunt foarte uşor de preparat.
Deci, chiar dacă ouăle ar avea mici efecte adverse asupra colesterolului din sânge (lucru pe care ele nu îl fac), beneficiile consumării lor depăşesc cu mult efectele negative.
Concluzie: ouăle se află printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Ele conţin substanţe nutritive importante pentru creier şi antioxidanţi puternici care pot proteja ochii.