Leuștean

Ce este de fapt LEUȘTEANUL! Îl vei mai consuma?

Cristina Parpalov

Iată câteva beneficii ale leușteanului:
1. Infuzia micșoreaza tensiunea arterială
Ceaiul din leuștean, preparat dintr-o lingură cu plană proaspătă sau uscată, lăsată la infuzat zece minute în 250 ml de apă fierbinte, este diuretic, îmbunătățește activitatea rinichilor, este indicat în curele de slăbit, în tulburări digestive și în afecțiuni ale glandelor salivare. De asemenea, normalizează scaunele, este bun contra gazelor, stimulează fluxul menstrual, elimină urina și expectorațiile în caz de catar bronșic. Infuzia de leuștean are o acțiune benefică și în edeme cardiace și scade tensiunea arterială. Se pot consuma trei-patru căni de ceai pe zi.
2. Rădăcina, un excelent sedativ.
Decoctul din rădăcină se utilizează în tratarea a numeroase afecțiuni, precum cele urinare, în pielonefrită, gută, reumatism, anemii, ca sedativ în stări de nervozitate, în migrenă și în pneumonii. Se prepară dintr-o rădăcină care se fierbe în 500 ml de apă, timp de 20-30 de minute. Se consumă la temperatura camerei, de-a lungul unei zile.
Fiertura din semințe de leuștean (o lingurță cu semințe măcinate se dau în clocot în 250 ml apă, timp de cinci minute) este eficientă în durerile abdominale, stomacale și în cazurile în care întârzie menstruația.
3. Sucul de leuștean contra anorexiei.
Pentru un aport de vitamine, util în special în anorexie, este recomandat sucul de leuștean, obținut prin pisarea a câteva legături de plantă. De asemenea, consumând frunze proaspete, puteți preveni răceala și gripa și, totodată, veți scăpa și de balonare.
4.Piele sănătoasă.
S-a observat că leușteanul poate calma sau reduce edemul cutanat. Astfel, poate fi folosit în tratarea unor afecțiuni ale pielii precum psoriazis, dermatita și acnee. Se pot aplica frunzele direct pe zona afectată sau se poate face unguent din leuștean uscat.
5.Îmbunătățește menstruația.
Leușteanul este des folosit în ameliorarea unor simptome menstruale, cum sunt crampele și balonarea. Se pare că beneficiile pe care le poate oferi în această perioadă a lunii se datorează în mare parte densității sale nutritive.
6.Previne formarea pietrelor la rinichi.
Un factor esențial în prevenirea formării pietrelor la rinichi este consumul mare de apă. Leușteanul este ceea ce se numește aquaretic. Promovează diureza apei în corp și urinarea fără pierderea de electroliți.