Serviciul Vamal: Toți agenții economici transnistreni s-au conformat noului Cod Vamal
Toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat cerințelor stabilite de prevederile noului Cod Vamal, iar probleme esențiale ce țin de partea logistică nu sunt atestate. Totodată, toți agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar dispun de conturi trezoreriale, iar când apare obligația de achitare a taxelor vamale, acestea sunt achitate integral, fără impedimente. Cu aceste precizări a venit Serviciul Vamal în contextul anumitor discuții din spațiul public referitor la aplicabilitatea prevederilor noului Cod Vamal din 1 ianuarie, transmite IPN.
„Majoritatea agenților economici din regiunea transnistreană, cu certitudine au cunoscut despre noile reglementări ce țin de aplicarea prevederilor noului Cod Vamal. Menționăm că din prima zi lucrătoare a anului curent (2 ianuarie 2024), mai mulți agenți economici din regiunea transnistreană au depus declarații vamale conform noilor cerințe legale, la importul mărfurilor, inclusiv prezentând certificate de origine preferențiale, ceea ce denotă cu certitudine despre faptul că au fost în cunoștință de cauză despre aplicabilitatea prevederilor noului Cod Vamal”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal.
Instituția mai precizează că noul Cod Vamal a fost adoptat de către Parlament în august 2021, fiind promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial în septembrie 2021. De atunci și până la intrarea în vigoare, pe 1 ianuarie 2024, modificări în partea ce ține de tratamentul juridic al agenților economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar (din regiunea transnistreană), nu au fost operate.
Noul Cod Vamal a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, eliminând toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat agenții economici din regiunea separatistă transnistreană.
Drept răspuns, administrația din regiunea transnistreană, care a criticat dur noile prevederi, a anunțat că anulează așa-zisul regim vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Astfel, aceștia sunt obligați să achite taxe în bugetul malului stâng al Nistrului. De asemenea, regimul de la Tiraspol intenționează să oblige proprietarii de mașini cu numere moldovenești, care au domiciliul permanent în localitatea Doroțcaia, să achite o vinietă. O altă decizie anunțată de Tiraspol prevede că, din 1 februarie, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova, dar care activează în regiunea transnistreană, vor plăti pentru resursele energetice conform tarifelor de pe malul drept. Decizia vizează inclusiv structurile de stat.