sursa: noi.md

Află când va fi anunțat noul candidat la funcția de Guvernator al BNM

Valeria Botnaru

Parlamentul a lansat concursul pentru selectarea candidatului la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, iar termenul limită pentru depunerea dosarelor a fost până la 22 februarie. 
Pentru această funcție și-au depus dosarele 9 candidați, care urmează să fie intervievați: Roman Cernîșev, Vadim Brînzan, Sergiu Cioclea, Serghei Melnik, Valeriu Chițan, Victor Timotin, Gheorghe Dimitrov, Sergiu Iachim și Vladimir Munteanu. Președintele Comisiei, Ștefan Creangă, a declarat: 

Astăzi, în cadrul Comisiei speciale pentru selectarea candidaturii la funcția de Guvernator al BNM s-a stabilit cu exactitate lista candidaților. S-au aprobat toate candidaturile. S-a întocmit și o fișă de evaluare. Marți va fi prima rundă de interviuri – patru candidați vor fi intervievați prin skype. Miercuri va fi o altă rundă cu ceilalți candidați. După proba interviului va fi selectat un singur candidat. Aceștia vor fi plasați pe listă în dependență de punctajul selectat. Candidatul care va acumula numărul maxim de puncte va fi cel propus la funcția de Guvernator al BNM” .

Principalele criterii în baza cărora vor fi evaluați candidații sunt independența politică, experiența în activități bancare de bază, experiența în top management, viziunea cu privire la dezvoltarea sectorului bancar din Republica Moldova.

Punctajul maxim care poate fi acumulat de un candidat este de 100 de puncte, distribuite în funcție de  relevanța criteriilor.

Fostul Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu și-a dat demisia invocând presiuni politice. Liber TV amintește că Dorin Drăguțanu a deținut funcția de guvernator al BNM din 6 noiembrie 2009.