sedinta a guvernului pavel filip

Astăzi a avut loc o nouă întâlnire a Guvernului cu reprezentanții BERD

Cristina Grosu

Părţile au confirmat interesul pentru dezvoltarea  parteneriatului strategic, accentuând importanţa implementării proiectelor comune în cel mai eficient mod.

„Suportul şi expertiza BERD sunt foarte importante pentru Republica Moldova, fie că vorbim de sectorul energetic, mediul de afaceri sau infrastructura drumurilor”, a menţionat Pavel Filip.

Şeful Executivului a mulţumit conducerii BERD şi pentru susţinerea acordată Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, care constituie o platformă foarte bună de discuţie între Guvern şi mediul de afaceri.

În cadrul platformei sunt identificate mai multe probleme cu care se confruntă mediul de afaceri şi identificate de comun acord soluţiile optime pentru depăşirea acestora. Astfel, urmare şi a acestui dialog a fost redus numărul instituţiilor cu funcţii de control şi a actelor permisive, simplificată procedura de raportare salarială şi de obţinere a permisului de şedere pentru cetăţenii străini, eliminată obligativitatea ştampilei şi a carnetului de muncă, adoptate amendamente la Codul muncii.

Directorii BERD au salutat existenţa unui dialog permanent dintre Guvern şi mediul de afaceri, menţionând importanţa ca acesta să se fructifice în decizii concrete.

Totodată, reprezentanţii băncii au încurajat Guvernul să continue eforturile pentru reformarea sectorului bancar, îmbunătăţirea guvernanţei economice şi sporirea capacităţilor instituţiilor publice pentru dezvoltarea şi implementarea proiectelor.

În context, prim-ministrul a accentuat că reforma Guvernului are ca scop dezvoltarea unor instituţii de stat puternice, care să aibă capacităţi şi să vină cu idei de politici, astfel ca asistenţa externă să fie folosită la eficienţă maximă şi cu un impact vizibil pentru cetăţeni.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a precizat că reforma justiţiei, măsurile anticorupţie şi stabilizarea sectorului financiar-bancar sunt prioritare în activitatea Guvernului. „Lucrurile trebuie privite în complexitate. Doar hotărând aceste probleme vom putea asigura creşterea calităţii vieţii cetăţenilor”, a conchis Pavel Filip.

Republica Moldova a devenit membru al BERD la 5 mai 1992.

În perioada activităţii BERD în ţara noastră au fost semnate 110 proiecte în valoare de 1,183 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor în diverse sectoare ale economiei naţionale, în special: financiar-bancar, agrar, infrastructură.