Datoria de stat totală a Republicii Moldova a atins un nou nivel record, depășind suma de 85,43 miliarde de lei la sfârșitul lunii august. Maximul istoric precedent al datoriei de stat totale a Republicii Moldova a fost de 81 miliarde 410,4 milioane de lei și a fost înregistrat la sfârșitul lunii iulie, notează Radio Chișinău.
Potrivit Ministerului Finanțelor, la sfârșitul lunii august 2022, datoria de stat totală a Republicii Moldova constituia 85 miliarde 430,6 milioane de lei, fiind în creștere cu 4 miliarde 020,2 milioane de lei (+4,9%) față de luna precedentă.
În același timp, de la începutul anului, aceasta a crescut cu 7 miliarde 677,9 milioane de lei (+9,9%), datoria de stat totală a Republicii Moldova fiind de 77 miliarde 752,7 milioane de lei la sfârșitul anului 2021. Potrivit Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, creșterea datoriei de stat totale în ianuarie-august 2022 s-a datorat majorării datoriei externe denominate în lei, în timp ce datoria internă a scăzut.
Deputatul PAS Radu Marian susține că datoriei noastre raportată la PIB este la un nivel rezonabil.
„Apar tot felul de acuzații despre faptul că datoria de stat a Republicii Moldova va crește în 2023. Adevărul e că datoria de stat a țării raportată în lei a crescut în fiecare an. Și pe timpul lui Voronin, și Filat, Dodon, Plahotniuc etc. Cu fiecare an care trece, ea devine „cea mai mare din istorie”.
Mai relevant este să comparăm datoria de stat a țării raportată la PIB, și aici pot să vă zic că ponderea datoriei noastre raportată PIB este la un nivel rezonabil, de 39% din PIB.
Datoria ca pondere din PIB în 2023 va fi mult mai mică decât în de ex. în 2002, pe timpul guvernării comuniste, când era aproape 60%, sau ca în 1998, când era peste 80%. De asemenea, datoria noastră e mult mai mică decât în Ucraina (61% din PIB), România, unde e 48%, nemaivorbind de Italia, Portugalia, sau Grecia, unde datoria depășește 100% din PIB”, a declarat deputatul.