RM ar putea rămâne fără finanțare din parte UE

Republica Moldova riscă să rămână fără finanțare din partea Uniunii Europene

Alexandru Morozan

Republica Moldova riscă să rămână fără finanţare din partea Uniunii Europene după ce majoritatea parlamentară controlată de PD a modificat, împreună cu PSRM, sistemul electoral, ignorând recomandările Comisiei de la Veneţia, dar şi avertismentele care au venit din partea UE.

Cei 19 europarlamentarii semnatari ai rezoluției își arată  îngrijorarea cu privire la deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice, a respectării drepturilor omului, a lipsei de independență a sistemului judiciar, în special în cazurile de folosire a justiției selective ca instrument de exercitare a presiunii politice asupra oponenților politici, politizarea instituțiilor statului, corupția sistemică, investigarea insuficientă a fraudei bancare din 2014 și cu privire la pluralismul mass-mediei.

„Plăţile pe care UE le va face vor depinde de respectul Moldovei faţă de angajamentele asumate. O economie sănătoasă are nevoie de o luptă fermă anticorupţie, un climat de afaceri propice. Acestea sunt reformele pe care le cerem. După cum ştiţi, în RM a fost constatată o fraudă bancară, iar recuperarea fondurilor este esenţială dacă se doreşte recuperarea încrederii în sistemul financiar”, a declarat Christos Stylianides, comisarul UE pentru Asistenţă umanitară şi gestionarea crizelor.