Zăcăminte de gaze naturale găsite în România

România va fi independentă energetic până la finele acestui deceniu

Elena Alexandra

Zăcămintele descoperite pot asigura măcar pentru următoarea perioadă o producţie care să asigure consumul intern şi să îi ofere României un atu în regiune prin asumarea poziţiei de exportator. După afirmațiile companiilor care au găsit zăcămintele, acestea trec de 100 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Acest proiect, numit Neptun Deep, este unul dintre  cei mai importanți piloni de creștere în România. Deși unele companiei vorbesc despre începerea producției în perioada anilor 2021-2022, Black Sea Oil and Gas pare a fi cea mai optimistă și a transmis că punerea în producție a zăcămintelor se va realiza în 2019.

De asemenea, este posibilă și varianta exportului, rezervele descoperite în România ar fi de ajuns pentru a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Anul trecut, din cauza prețurilor mai mari a gazului extras din pământul românesc, România a preferat importurile de gaze. Însă din luna aprilie totul se poate schimba întrucât Guvernul nu va mai putea impune preţuri de vânzare a gazelor naturale, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Executiv în luna octombrie. Acest lucru înseamnă liberalizarea preţului la care producătorii interni livrează gazele, – scrie adevărul.ro