afdf

SUA va acorda 2 mln de dolari pentru dezvoltarea propriului conținut de televiziune în R. Moldova

Cristina Grosu

„Departamentul de Stat al SUA alocă $2 mil. în sprijinul televiziunii din Moldova, precum și al producției și adaptării programelor americane”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, acordarea granturilor are drept scop crearea conținutului de divertisment în televiziune și îmbunătățirea calității televiziunii în Moldova.

„Furnizarea conținutului de televiziune american trebuie să ducă la reorientarea publicului moldovenesc de la programele și formatele rusești la cele americane și să devină o dovadă a efectului pozitiv al reorientării geopolitice în ceea ce privește calitatea contentului de televiziune produs și retransmis”, se spune în document.

Departamentul de Stat dorește ca emisiunile americane și formatele TV „să ocupe poziții dominante în ratinguri” la televiziunea moldovenească.

„Pe piața locală de televiziune încă predomină conținutul de divertisment retransmis și/sau localizat din Rusia. Acest lucru se datorează calității sale înalte și costului redus în comparație cu produsele locale de televiziune de slabă calitate și cu programele de televiziune occidentale de înaltă calitate, dar costisitoare”, se arată în comunicat.

Se presupune că, cu ajutorul granturilor americane, Moldova își va putea permite să cumpere un conținut mai scump produs de țările occidentale. Documentul menționează că aceste măsuri „trebuie să demonstreze fără echivoc faptul că tranziția spre programele și formatele americane este oportună din punct de vedere economic”.

În total, în cadrul programului de granturi pentru publicul din Moldova, posturile de televiziune trebuie să pregătească de la 50 la 100 de emisiuni TV americane, iar costul fiecărei licențe poate varia de la 15 la 150 mii de dolari. Programele trebuie să fie difuzate pe cel puțin cinci canale de televiziune din Moldova. Potrivit documentului, finanțarea totală în această direcție prevede alocarea a $750 mii. Alte $1,25 mil. vor fi cheltuite pentru producerea serialelor.

Potrivit condițiilor de acordare a granturilor, contractantul Departamentului de Stat al SUA se angajează să transfere între 1 000 și 2 000 de ore de conținut video american și european. Costul unei ore de dublare este estimat la 1.000 de dolari.

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind modificarea Codului Audiovizualului. Noua lege prevede interzicerea retransmiterea în Moldova a programelor informative, informativ-analitice, politice și militare din țările care nu au ratificat Convenția Europeană privind Televiziunea Transfrontalieră.