Veste bună! Consiliul UE a decis: cote duble pentru produse agricole moldovenești pe piața europeană

Veronica Țurcanu

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, astăzi, un regulament de liberalizare temporară a comerțului în privința celor șapte produse agricole din Republica Moldova care nu erau pe deplin liberalizate: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. Cotele de export au fost majorate, unele chiar dublate, după cum urmează:

Prune – de la 15 000 tone la 40 000 tone (+25 000 tone)

Struguri – de la 20 000 tone la 58 000 tone (+38 000 tone)

Mere – de la 40 000 tone la 80 000 tone (dublare)

Suc de struguri – de la 500 tone la 1 000 tone (dublare)

Cireșe – de la 1 500 tone la 3 000 tone (dublare)

Roșii – de la 2 000 tone la 4 000 tone (dublare)

Usturoi – de la 220 tone la 440 tone (dublare)

„Nu putem ignora impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova. Odată cu ridicarea taxelor vamale pentru restul produselor agricole care nu au pe deplin liberalizate, Republica Moldova poate exporta acum cel puțin de două ori mai multe astfel de produse către UE fără taxe vamale. Prin aceste măsuri excepționale, UE își aprofundează relațiile comerciale cu Republica Moldova și își demonstrează sprijinul pentru stabilizarea economiei Republicii Moldova”, a declarat Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

Decizia de astăzi este condiționată de respectarea principiilor prevăzute la articolul 2 din Acordul de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), care a liberalizat aproape toate schimburile comerciale cu Republica Moldova, cu excepția celor șapte produse agricole vizate de acest regulament.

Uniunea Europeană rămâne principalul partener economic al țării noastre. În anul 2021, valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și Uniunea Europeană a constituit peste 5 miliarde dolari SUA, reprezentând 49,10% din totalul schimburilor comerciale realizate de către țara noastră.