(VIDEO) Veaceslav Ioniță: „Cel mai sărac popor din Europa e nenorocit cu cel mai mare tarif la gaz”

Adrian Sirbu

În prezent, se face tot posibilul pentru a devia discursul public de la tarifele exorbitante la gaz pe care le plătesc moldovenii la tot felul de iluzii despre o eventuală ieftinire a gazului. Este opinia economistului Veaceslav Ioniță, invitat la emisiunea „Puterea a patra” de la N4. Potrivit lui, după ce a fost furat, acum câțiva ani de un miliard de dolari, poporul din Republica Moldova este nenorocit cu cel mai mare preț din sud-estul Europei.

„Imaginează-ți că ai nenorocit poporul acesta și îi bagi acum pe gât cel mai mare tarif din sud-estul Europei sau cum a spus expertul acela (n.r.Sergiu Tofilat) unul dintre cele mai mari tarife din Europa. Oamenii sunt revoltați, oamenii au de achitat facturi. Și atunci tu începi să îi hrănești cu știri despre viitor. Și dacă te uiți atent, o să vedeți că odată în săptămână sunteți hrăniți cu gogoși – că degrabă vor scădea tarifele, Moldovagaz va cere modificarea tarifelor. Oameni buni, terminați cu știrile la viitor. Subiectul este unul – azi, acum plătim unul dintre cele mai mari tarife din Europa. De ce cei mai săraci oameni, care au fost jefuiți acum câțiva ani de un miliard de dolari, sunt nenorociți astăzi și plătesc cel mai mare tarif? Și ca să nu discutăm asta, nouă ca la proști ni se bagă ideea că va fi tariful mai mic. Asta face parte dintr-o campanie primitivă de deviere a discursului public. Numai să nu vorbim că cel mai sărac popor din Europa e nenorocit cu cel mai mare tarif la gaz. Discutăm tot ce vrei, numai nu despre ce se întâmplă acum”, a declarat economistul.

Mai mult, Veaceslav Ioniță spune că în sistemul de justiție există o mare ingerință a politicului, ceea ce împiedică dezvăluirea adevărului în ceea ce privește schemele care au fost făcute în sistemul energetic, și nu doar.

„În sistemul energetic al Republicii Moldova e ceață de la independență încoace. Este cel mai vulnerabil sector și a fost întotdeauna folosit cu mare abilitate de alți pentru a face ingerință în Republica Moldova.  Acum, rolul nostru al societății este  de a vedea ce a fost, de a înțelege ce a fost și de a aduce o claritate – a fost o rea-intenție sau a fost o incompetență? Indiferent ce a fost, dauna s-a produs. (…) Din contactele pe care le-am avut cu organele noastre abilitate, vă spun cu toată sinceritatea, am încredere în ele, dar este o ingerință, cum nu vă puteți imagina, a politicului”, a declarat economistul Veaceslav Ioniță.

Recent, economistul Veaceslav Ioniță a făcut o analiză pe blogul său, potrivit căreia prețul gazelor la noi este de 4 ori mai mare decât în Ucraina sau Ungaria și cu 45% mai mare decât mediana regională.