Amendă de 3000 de euro pentru afișarea literei „Z”. Țara care a introdus o astfel de sancțiune

Ecaterina Botoi

Parlamentul leton a votat joi pentru interzicerea afișării în public a literei „Z”, afirmând că este un simbol folosit pentru a glorifica invazia rusă în Ucraina. Amenzile merg de la 350 la 2.900 de euro.

Parlamentul leton a declarat că afișarea literei „Z” cu intenția de a justifica agresiunea militară și crimele de război va fi pedepsită, conform noilor norme, cu amenzi de până la 350 de euro (388 de dolari) pentru persoanele fizice și de până la 2.900 de euro (3.214 dolari) pentru companii.

Litera Z este un însemn de pe tancurile rusești, folosită în campania de sprijinire a invaziei Rusiei în Ucraina.

Noua legislație se va aplica și literei „V”, folosită de asemenea de Ministerul rus al Apărării în legătură cu războiul.

Condamnând ostilitățile Rusiei în Ucraina, trebuie să luăm o poziție fermă în fața simbolurilor care glorifică agresiunea militară rusă, cum ar fi literele Z, V sau alte simboluri folosite în acest scop”, a declarat președintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Artuss Kaimins.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, ceruse tututor statelor să incrimineze folosirea literei „Z” pentru afișarea susținerii Rusiei în conflictul din Ucraina.

Într-o măsură menită să afecteze marșurile anuale din capitala letonă Riga din 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, Parlamentul leton a votat joi și interzicerea evenimentelor publice la mai puțin de 200 de metri de monumentele comemorative de război sovietice.

Zeci de mii de persoane se adună în fiecare an la un obelisc de 79 de metri înălțime construit de sovietici în capitala Riga pentru evenimente la care participă ambasadorul Rusiei.

Aproximativ un sfert din populația Letoniei este de etnie rusă.