De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 14 ore

Americanii vor avea dreptul să aleagă genul X în paşapoarte

Ecaterina Botoi

Americanii vor putea să aleagă un X în dreptul genului pentru cererile de paşaport începând din data de 11 aprilie, a anunţat joi Departamentul de Stat al SUA, în contextul în care administraţia Biden a marcat o zi a „Vizibilităţii Persoanelor Transgender”.

Departamentul de Stat a anunţat în luna iunie a anului trecut că americanii îşi vor putea alege genul pe cererile depuse fără a fi nevoiţi să depună şi acte medicale care să le ateste condiţia.

În luna octombrie a anului trecut a fost emis primul paşaport cu genul „X”, conceput pentru persoanele care nu se identifică nici cu sexul masculin, nici cu cel feminin.

„Începând cu 11 aprilie, cetăţenii americani vor putea alege un X ca marker al genului pe cererea de paşaport iar opţiunea va deveni disponibilă pentru toate formele de documente începând de anul viitor”, a anunţat secretarul de stat Antony Blinken.

Schimbarea face parte dintr-o serie de măsuri anunţate de administraţia Biden la o zi după ce guvernatorii republicani din Oklahoma şi Arizona au semnat proiecte de lege care interzic sportivilor transgender să participe la competiţii pentru femei în timpul şcolii.

Ei s-au alăturat unei liste tot mai mari de state care au adoptat sau au promulgat legi similare cu privire la o problemă controversată a anului electoral.

Drepturile transgender au fost împinse în prim-planul războaielor culturale care se desfăşoară în anumite părţi ale Statelor Unite în ultimii ani.

„Administraţia condamnă din nou proliferarea unor atacuri legislative periculoase anti-transgender care au fost introduse şi adoptate în legislaţiile de stat din întreaga ţară. Fiecare american merită libertatea de a fi el însuşi. Însă mult prea mulţi americani transgender încă se confruntă cu bariere sistemice, discriminare şi acte de violenţă”, a spus Casa Albă.