Hahn

Bruxelles-ul lansează un avertisment Ankarei

Viorica Tabac

„Chiar dacă sunt de părere că după tentativa de puci măsurile luate sunt disproporționate, am nevoie să văd cum sunt tratați acești oameni”, a declarat Hahn cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

„Dacă rămâne cea mai mică îndoială că felul în care sunt tratați nu este corect, consecințele vor fi inevitabile”, a avertizat el, făcând aluzie implicit la procesul de aderare la UE, lansat în 2005 și care avansează de atunci cu viteza melcului, comentează AFP.

Johannes Hahn, a fost întrebat dacă o continuare a discuțiilor asupra aderării Turciei mai are sens în prezent, acesta a răspuns: „Este o întrebare legitimă pe care mi-o pun foarte des, ca să nu spun în fiecare zi”.

A proape 16.000 de persoane au fost reținute și au început epurări în armată, justiție, învățământ și presă, după tentativa de lovitură de stat de la jumătatea lunii iulie, această represiune care a suscitat critici virulente în Europa și SUA.

Hahn amai  salutat acordul încheiat între UE și Turcia în martie, care a „stopat valul de refugiați” în drum spre Europa Occidentală. „În prezent, trebuie să ajutăm Turcia să suporte povara financiară pe care o reprezintă cele 3 milioane de refugiați” prezenți pe teritoriul său, a adăugat el.