De Ultimă Oră

Din 1 decembrie, moldovenii vor plăti cu 3,5 lei mai mult pentru un metru cub de gaz. Hotărârea va fi aprobată mâine de ANRE

Prețul la gaz se majorează cu 27% de la 1 decembrie 2024. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noul proiect de hotărâre pe car…

Actualizat acum 11 ore

Femeia însărcinată rănită în atacul asupra maternității din Mariupol a murit. Nici copilul nu a putut fi salvat

Ala Găină

Imaginile cu femeia însărcinată transportată pe o targă au devenit un simbol al atacului asupra maternității din Mariupol, un atac pe care Rusia l-a catalogat drept „fake news”. Jurnaliștii Associated Press, care au realizat fotografia, au urmărit ce s-a întâmplat cu cei afectați de atac și relatează că femeia și copilul au murit după naștere.

În videoclipuri și fotografii realizate de jurnaliştii AP după atacul asupra spitalului, femeia a fost surprinsă cu mâna pe abdomenul însângerat, în timp ce salvatorii se grăbesc să o scoată printre dărâmăturile din orașul asediat Mariupol.

Femeia a fost dusă de urgență la un alt spital, aflat aproape de prima linie, unde medicii au decis că trebuie să nască pentru a rămâne în viață. Chirurgul Timur Marin a găsit pelvisul femeii zdrobit și șoldul detașat. Dându-și seama că își pierde copilul, au spus medicii, ea le-a strigat: „Omorâți-mă acum!”.

Medicii au efectuat de urgență o cezariană, dar copilul nu a dat „niciun semn de viață”, a spus chirurgul. Nici mama nu a supraviețui nașterii. „Mai mult de 30 de minute de resuscitare a mamei nu au dat rezultate. Amândoi au murit.”

În haosul de după atacul aerian de miercuri, medicii nu au avut timp să afle numele femeii înainte ca soțul și tatăl ei să vină să-i ia cadavrul. Cel puțin cineva a venit să o recupereze, au spus ei, așa că nu a ajuns în gropile comune săpate pentru mulți dintre numărul tot mai mare de morți din Mariupol.

Oficialii ruși au susținut că maternitatea a fost preluată de extremiștii ucraineni pentru a fi folosită drept bază și că înăuntru nu a fost lăsat niciun pacient sau medic. Ambasadorul Rusiei la ONU și Ambasada Rusiei la Londra au numit imaginile „știri false”.

Jurnaliştii Associated Press, care au relatat din interiorul orașului Mariupol încă de la începutul războiului, au documentat atacul şi au văzut personal victimele şi pagubele. Ei au filmat și fotografiat mai multe mame însărcinate care fugeau însângerate din maternitatea lovită de atacul rusesc.