Fostul fotbalist George Weah

Fostul fotbalist George Weah a câştigat alegerile prezidenţiale din Liberia

Elena Alexandra

Weah a câştigat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Liberia, obţinând 61,5 la sută din voturile exprimate, învingându-l pe Joseph Boakai, vecepreşedintele în funcţie.Autoritatea electorală din capitala Monrovia a anunţat că prezenţa la vot a fost 56%, iar George Weah s-a impus în 14 dintre cele 15 districte ale ţării, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Dragii mei liberieni, simt adânc emoţia întregii naţiuni. Analizez importanţa şi responsabilitatea sarcinii imense pe care o primesc astăzi. Schimbarea a venit", a spus George Weah, cu ochii în lacrimi, sutelor de oameni ce s-a strâns în fața sediului de campanie.

Fotbalistul în vârstă de 51 de ani, va prelua conducerea Liberiei în luna ianuarie.

Liberia a fost  condusă 12 ani de Ellen Johnson Sirleaf, prima preşedintă aleasă într-o ţară africană. Sub conducerea sa, s-a consolidat pacea în Liberia, ţară în care războiul civil s-a încheiat în 2003. Weah a mai candidat la prezidenţiale în 2005, fiind învins aceasta.

George Weah a fost un atacant de succes, el evoluând la mari cluburi europene, ca AS Monaco, Paris Saint-Germain, AC Milan, Chelsea, Manchester City şi Olympique Marseille. El a îmbrăcat de 60 de ori tricoul naţionalei Liberiei, pentru care a înscris 22 de goluri.