De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 14 ore

(FOTO) Cum arată drona Bayraktar „Şoim” pentru care lituanienii au strâns bani. Va ajunge în curând în Ucraina

Veronica Țurcanu

O dronă Bayraktar TB2, fabricată de compania ginerelui președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, obținută de Lituania pentru Ucraina în urma unei campanii locale de crowdfunding, va fi trimisă la Kiev în curând, a anunţat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas. 

„Vanagas”, care înseamnă „șoim” în lituaniană, împreună cu muniția, a ajuns luni în țara baltică, a anunţat pe Twitter ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas.

După ce a prezentat-o presei miercuri, Anušauskas a adăugat că drona va fi transferată în curând în Ucraina.

„Ultimele ore ale dronei „Vanagas” în Lituania. Foarte curând va fi livrată în Ucraina”, a scris ministrul lituanian al apărării pe Twitter.

Campania de crowdfunding a fost lansată luna trecută de postul lituanian de televiziune online Laisves TV și a reușit să obțină aproximativ 6 milioane de euro pentru achiziționarea dronei.

Achiziția a fost organizată de Ministerul lituanian al Apărării, dar după ce a aflat că a fost achiziționată prin intermediul unei campanii de crowdfunding, producătorul turc a donat gratuit drona.

„Cetățenii din Lituania au strâns fonduri pentru această aeronavă, dar, inspirată de idee, compania turcă Baykar, producătorul lui Bayraktar, a decis să o doneze”, a precizat Ministerul lituanian al Apărării într-un comunicat.

1,5 milioane de euro din cele aproape 6 milioane de euro donate au fost alocate pentru înarmarea aeronavei fără pilot.