Franța și Germania după ce Rusia a obligat ca plata gazului să se facă în ruble: Nu ne vom lăsa șantajați de Putin

Ecaterina Botoi

Franța și Germania au reacționat la anunțul președintelui rus, Vladimir Putin care a semnat un decret prin care instituie obligativitatea efectuării plăților pentru gazul rusesc importat de „țările neprietenoase”, în ruble rusești. Miniștrii german și francez ai economiei au dat de înțeles că ambele țări se pregătesc de tăierea livrărilor de gaze.

Astfel, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că aliații cu care a discutat sunt de părere că contractele existente trebuie respectate. Acesta a adăugat că Rusia încă nu a trimis o factură prin care să solicite plata în ruble și a adăugat că Germania este pregătită pentru orice scenariu.

De altfel, cea mai mare economie a UE este și unul din cei mai mari consumatori de gaze și petrol rusesc.

„În ce privește amenințarea, cererea apăsată sau propunerea – nici nu mai știm cum să o numim – de a face plăți în ruble, pentru noi este crucială respectarea contractelor existente. E important pentru noi să nu dăm nici un semnal că putem fi șantajați de Putin”, a declarat oficialul german.

Anterior și cancelarul german, Olaf Scholz a declarat că firmele germane vor continua să plătească gazul în euro, așa cum este stipulat în contractele actuale.

La rândul său, ministrul francez al economiei, a declarat că există riscul ca Europa să rămână fără gaz rusesc.

„Am putea avea o situație în care de mâine nu vom mai avea deloc gaz rusesc. Depinde de noi să ne pregătim pentru orice scenariu”, a declarat ministrul Bruno Le Maire, după discuțiile cu omologul său german.

Amintim că, președintele rus , Vladimir Putin, a semnat un decret prin care obligă „țările neprietenoase”, în majoritatea lor din UE, să plătească în ruble rusești pentru gazul importat, amenințând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, Rusia va sista livrările de gaze naturale.