De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 10 ore

Virusul Zika

În Bolivia s-a identificat al cincilea caz al virusului Zika

Marcela Moga

Potrivit jurnal.md, într-un interviu acordat posturilor naţionale, ministrul Sănătăţii, Ariana Campero, a subliniat că două dintre cazurile înregistrate până la această dată sunt „autohtone” şi alte trei sunt „importate”, având în vedere că este vorba de persoane care au contractat boala în Brazilia.

Noul caz s-a înregistrat în regiunea Santa Cruz (est) şi este vorba de un copil de 5 ani, potrivit autorităţilor locale.

Zika este o boală transmisă de ţânţarul din specia Aedes Aegypti, acelaşi care transmite şi febra dengue şi chikunguńa.  Principalele simptome sunt erupția cutanată (un exantem macular sau papular care apare inițial pe față și apoi se extinde pe tot corpul), febra moderată, artralgiile, mialgiile, cefaleea, conjunctivita nepurulentă cu hiperemie conjunctivală. Virusul probabil se poate transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului unei mame în fază viremică.

Virusul a fost identificat prima oară în 1947 în pădurile Zika din Uganda (Africa), în timp ce în Chile a fost detectat primul caz din America Latina, în 2014, în Insula Paştelui.

Miniştrii sănătăţii din 14 ţări latino-americane au convenit la 3 februarie în Uruguay o foaie de parcurs care mizează pe coordonarea internaţională de acţiuni.

 Până în prezent, nu există nici un tratament antiviral specific sau vaccin disponibil împotriva infecției cu virusul Zika. Cea mai bună formă de prevenție este evitarea înțepăturilor de țânțar.