Încă o atrocitate a armatei ruse: Primărița unui sat de lângă Kiev și familia ei au fost împușcați și aruncați într-o groapă

Ecaterina Botoi

​Primărița satului Motîjîn din apropierea Kievului, soțul ei și fiul lor au fost împușcați și aruncați într-o groapă puțin adâncă, a anunțat luni un consilier din cadrul ministerului ucrainean de interne.

„Ocupanții ruși au fost aici. Ei au torturat și ucis întreaga familie și pe primărița satului. Ocupanții au suspectat că ei colaborau cu forțele noastre armate, indicându-ne unde să direcționăm focurile noastre de artilerie. Acești nenorociți au torturat, măcelărit și ucis întreaga familie. Ei vor fi trași la răspundere pentru această faptă”, a declarat Anton Herașcenko, anunțând că trupurile neînsuflețite acoperite de nisip sunt ale lui Olha Suhenko, soțului ei Ilhor Suhenko și a fiului lor Oleksandr.

Vadim Tokar, șeful consiliului local din Makariv, un sat din apropierea Motîjîn, le-a spus jurnaliștilor de la Reuters că familia a fost luată ostatică de soldații ruși cu două sau trei zile înainte ca acestea să se retragă.

„Trupurile încă zac aici, nu le putem scoate deoarece există suspiciunea că ele sunt minate”, a spus el prin telefon.

Imagini îngrozitoare cu atrocitățile comise de armata rusă în zonele ocupate au început să apară în cursul weekendului, după ce militarii ruși s-au retras sau au fost împinși de forțele armate ale Ucrainei din întreaga regiune a Kievului, unde se află și Motîjîn.

Rușii ar fi omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani în Bucha (Bucea), un oraș cu o populație de aproximativ 35.000 de locuitori din regiunea Kiev, în timp ce primarul spune că au fost omorâți oameni de toate vârstele, inclusiv femei.

„Sunt lacrimi și durere. Sunt o mulțime de cadavre în oraș. (…). Au mâinile legate și capul împușcat. Aceasta coincide cu ceea ce mi s-a spus, că populația de aproximativ 18-60, toți tineri, sănătoși – au fost împușcați”, a spus Dmitro Komarov, primarul orașului.

Cadavrele a cel puțin 20 de bărbați civili au fost găsite pe o singură stradă, unul dintre aceștia, cadavrele fiind împrăștiate pe câteva sute de metri. Șaisprezece dintre cele douăzeci de cadavre descoperite pe strada din Bucha se aflau pe trotuar sau pe marginea trotuarului. Trei erau în mijlocul drumului și altul în curtea unei case.

Alte 57 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună din oraș, unele dintre acestea fiind parțial vizibile. Compania americană Maxar a realizat imagini din satelit cu orașul Bucha care arată un șanț de aproximativ 13 metri lungime săpat pe terenul unei biserici.

Procurorii ucraineni care investighează posibilele crime de război comise de Rusia au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului până duminică seara.

Vitalii Klitschko, primarul Kievului, a declarat că atrocitățile comise de armata rusă în Bucha și suburbiile Kievului constituie un genocid în timp ce Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski și negociatorul-șef al Ucrainei în discuțiile de pace cu Moscova, a vorbit despre un „infern de secol XXI” și „o faptă deliberată a Rusiei”.