Căsătorie homosexuali

Încă o țară ar putea acorda dreptul de căsătorie cuplurilor homosexuale

Maria Mocreac

Italia era singurul dintre statele occidentale mari care nu recunoscuse uniunile civile, ceea ce priva cuplurile necăsătorite de protecție juridică în ce privește, de exemplu, drepturile de moștenire.

Prin urmare, Guvernul a apelat la un vot de încredere pentru a trece un text controversat. Varianta finală a acestuia însă a fost modificată pentru a permite adoptarea sa.

Astfel, textul a fost aprobat cu 173 de voturi pro și 71 contra. Dacă ar fi pierdut votul, premierul Renzi ar fi fost obligat să demisioneze.

Ca să fie înlăturată opoziția din interiorul propriei coaliții de centru stânga, premierul Matteo Renzi a fost nevoit să elimine cea mai controversată parte a textului, cea care le-ar fi acordat cuplurilor necăsătorite aceleași drepturi de adopție.

„Nu știu dacă este corect să numim această lege istorică, însă știu că ea aduce Italia mai aproape de democrațiile occidentale”, a comunicat senatorul democrat Luigi Zanda.

Subiectul a împărțit parlamentul în funcție de opțiunile religioase, politicienii apropiați de Biserica Catolică argumentând că aceasta prevedere i-ar încuraja pe homosexuali să aibă copii cu mame-surogat, o practică interzisă în Italia.

Proiectul de lege va trece în Camera Deputaților, unde guvernul dispune de o majoritate mai solidă și unde textul ar putea fi adoptat în termen de două luni.